Dud ili murva

1983

Ova voćka zahtijeva vrlo malo truda – cvjetovi su samooplodni, a berba plodova ne može biti lakša. Morate samo rasprostrijeti oveću tkaninu ispod krošnje u kolovozu ili rujnu, kad počinju padati zreli plodovi.

dud

Lagano protresite grane i tkanina ce biti prepuna plodova oblikom sličnih malinama – crveni su ili gotovo crni, a okus im je sladak i po malo gorkast. Jedu se svježi, a mogu poslužiti i za pripremanje želea, džemova ili vina. Ipak, razmislite dobro prije nego sto posadite dud u vlastitu vrtu.

Problem, prije svega, može biti nedostatak prostora, jer odrasla stabla dosegnu visinu od 6 do 8 m, a krošnja im je izuzetno široka. Osim velikog vrta, trebat će vam i dosta strpljenja, jer dud raste vrlo sporo prvih godina, a i stabla u proIjeće kasno prolistaju. Najgore od svega – prve ćete plodove kušati tek nakon sedam godina uzgoja. Problem može biti i neprimjereno sadno mjesto, jer će dud podbaciti u sjenovitim sjevernim vrtovima i u teškim tlima koja zadržavaju vodu.

Usprkos svemu, dud se isplati posaditi, čak i u sjevernijim krajevima. Kupite djelomično oblikovanu sadnicu, staru 3-5 godina, i posadite je u ožujku. Radije izaberite crni dud umjesto bijelog duda, plodovi kojeg imaju prilično bljutav okus. Prvih godina mlado će stablo trebati kolac, a rezidba treba biti sto umjerenija. Prvih dviju zima prikratite neke od postranih grana koje neće činiti kostur, a sljedećih zima odstranite sve mrtve i oštećene grane te one koje se međusobno križaju. Da se grane pune plodova ne bi slomile, poduprite ih letvama, što osobito vrijedi za starija stabla.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.