Crvljivost trešanja

4841

Da bi spriječili crvljivost trešanja potrebno je poznavati tog malog bijelog crvića, valjkastog tijela, bez nogu s smeđom lavom, koji se je naselio u unutrašnjost ploda.

crv

Plod je više ili manje izjeden i zagađen njegovim izmetom i često neupotrebljiv. Maleni crv u plodu trešnje ličinka je trešnjine muhe, a ponekad i mediteranske voćne mušice naročito u priobalju. Trešnjina muha je najvažniji štetnik trešnje. Odrasli oblici, su male crne mušice, s jednim parom prozirnih krila, s 4 tamno crno plave poprečne pruge na njima. Nakon buđenja iz zimskog na izlijeću ubrzo nakon cvatnje, odnosno oplodnje, kada se pojave zametnuti plodovi trešnje. Nakon dopunske ishrane i parenja ženke počinju s odlaganjem jaja na plodove trešanja, koju sada mijenjaju boju u blijedo žutu. U jednom plodu može se naći veći broj jaja, ali će najčešće ostati samo jedan crvić.

On se hrani mesom ploda, koje oštećuje i onečišćuje. Napadnuti plodovi podložni su kvarenju, a da ne govorimo o tome kako većina nas želi konzumirati sočne plodove trešanja bez mesnog dodatka i još koječeg drugog u njima.

Dodamo li još podatak da od ove muhe najviše stradaju kasnije sorte trešanja, debelog mesa popularno zvane hruštevi, dok su rane sorte pošteđene. Poput nas je i ova mala mušica izbirljiva i ne dopadaju joj se sitne i kiselkaste rane sorte.

Trešnje cvatu najranije u proljeće, pa su zato izložene brojnim opasnostima poput smrzavanja uslijed pada, posebno noćnih temperatura. Tada se cvjetovi smrznu, i do zametanja plodova ne dolazi. Još će veća šteta nastati ako je tijekom cvatnje vlažno vrijeme, tada će se na cvjetovima razviti gljivična bolest monilja, zbog čega cvjetovi istrunu. Stoga je dobro u doba cvatnje trešnje, ada se je većina cvjetova otvorila poprskati s jednim fungicidom, botriticidom kao što je Switch 62,5 G.

No ima načina da se slasni plodovi trešanja zaštite od trešnjine muhe i njenih ličinki, malih crvića. To su Bio plantella žute ljepljive ploče koje ćemo objesiti po obodu krošnje stabla, na sve strane osim sjeverne.

Ima tome prilično vremena da se utvrdilo kako određena žuta boja privlači veliki broj letećih insekata. Premazane su lijepkom, pa se krilati insekti privučeni bojom nalijepe na ploču. One nam omogućuju preciznu kontrolu najranije pojave štetnika na našim trešnjama, ali ne samo na njima već općenito u voćnjacima, nasadima povrća i ukrasnog bilja i maslinicima.

Pločama ćemo najranije utvrditi let muha, odraslih oblika štetnika kako bi se pravodobno moglo reagirati primjenom kemijske zaštite. Ljepljivim pločama možemo spriječiti i veće napade štetnika, njihovim mehaničkim uništavanjem, suzbijajući ih za čovjeka i okoliš prihvatljivim i neopasnim metodama. Za mehaničko uništavanje trešnjine muhe na stablo treba postaviti veći broj ploča , te se računa da se na srednje veliko stablo objesi 5-10 velikih ploča. Na tržištu se pojavljuju u 3 dimenzije, velike 23×25 cm, srednje 17×24 cm i mini ploče 12×7,5 cm, u pakovanjima od 10 komada.

Prema veličini voćke, odnosno krošnje ili površine nasada koriste se velike ili ploče srednje veličine, dok se mini ploče koriste za lončanice. Pakovanje velikih ploča sadrži žice, kojima se vješaju po voćkama ili na armaturu u nasadu.

Ploče treba objesiti na trešnjina stabla neposredno po završetku cvatnje, iako njihova boja ne privlači korisne insekte pčele i druge. Dodajemo da će ploče privući i lisne uši također vrlo česte štetnike trešnje, čije su štete od nešto manjeg značaja od trešnjine muhe.

No moramo dodati da mehaničkim načinom, primjenom žutih ploča nije uvijek moguće suzbiti jaki napad trešnjine muhe. U tom slučaju moramo pribjeći prskanju, a pri tome ćemo koristiti ekološki prihvatljiv insekticid Kenyatox potpuno prirodnog porijekla, na bazi dalmatinskog buhača. Poznato je da je jedan od najstarijih insekticida bio baš dalmatinski buhač, kojim se nekada vrlo uspješno suzbijao veliki broj štetnika kulturnog bilja. Danas ovom potpuno prirodnom pripravku vraćamo njegovo pravo mjesto u zaštiti brojnih kultura od štetnika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.