Gnojidba šljive

3273

U periodu do stupanja u punu rodnost, šljiva ima određene zahtjeve prema hranivima. Najveće potrebe su u kaliju i dušiku, a najmanje prema fosforu i drugim elementima.

sljiva

Dušična gnojiva se unose pred početak vegetacije, a fosforna i kalijeva u jesen ili zimu. Orjentacije radi u godini sadnje svakoj sadnici treba dodati 25-30 g/stablu čistog dušika, 5-6 g fosfora i 30-40 g kalija. Druge godine ove količine su 100-120 g (N), 20-25 g (P) i 120-160 g (K). Treće godine ove količine iznose 150-180; 25-30; 180-22.

U pogledu ishrane u fazi pune rodnosti, šljiva se značajno razlikuje od ostalih vrsta voćaka, jer osim dušika, zahtjeva velike količine kalija u zemljištu. Gnojidbu je najbolje obavljati na osnovu kemijskih analiza zemljišta i lišća i predviđenog prinosa. Spomenutim analizama se utvrđuju minimalne i maksimalne količine važnijih hraniva pri kojima se javljaju simptomi nedostatka, odnosno viška s tim što su optimalni uslovi za rađanje, između ekstremnih.

Na osnovu iskustvenih i analizama utvrđenih potreba šljive za pojedinim elementima, orjentacijske norme najznačajnijih hranjiva su sljedeće; 90 kg čistog dušika, 50 kg fosfora i 140 kg kalija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.