Činjenice o kruškama

4416

Već je na prvi pogled jasno da su kruške u uskom srodstvu s jabukama.

Svrstane su u istu skupinu voćaka stablašica, a isti su i osnovni principi rezidbe, kao i način sadnje. Mnoge bolesti i štetnici jednako napadaju i kruške i jabuke. Ipak, između jabuka i krušaka ima i brojnih razlika koje je dobro znati.

Riječ je o sljedećem:
• Kruške žive duže od jabuka. Normalni životni vijek jabuke iznosi oko 50 godina, a kruske mogu zivjeti i cijelo stoljeće ili dulje.
• Kruške su osjetljivije na hladnoću. Desertni tipovi krušaka traže više sunca od jabuka, a posebno im smetaju hladni istočni vjetrovi. Mlado lišće izloženo vjetrovima dobiva smeđu boju i uvija se, pa je u takvim uvjetima neophodno osigurati zaštitu od vjetra.
• Kruške imaju i različite zahtjeve glede kvalitete tla . Za razliku od jabuka, uspijevaju i na nešto težim tlim a, no nikako im ne odgovaraju pjeskovita, slana ili vapnenačka tla.
• Kruške su mnogo osjetljivije na mraz. Cvjetovi im se otvaraju 2-4 tjedna prije otvaranja cvjetova u jabuka, što znači da su veći izgledi da ih ošteti mraz.
• U usporedbi s jabukama, kruške sporije dolaze u rod, a i urodi su im nesto slabiji
• Kruške se najviše cijepe na dunju kao podlogu . Popularna je podloga A-dunja koja daje stabla visoka 3-6 m; C-dunja je malo slabije bujnosti pa stabla koja su na nju cijepljena dosegnu visinu koja je za metar niža od stabala na podlozi A-dunje. Isto tako, C-dunja osigurava nesto raniji početak rodnosti, no zahtijeva i plodnija tla. Premda kao podloga moze služiti i kruška, ona se rijetko upotrebljava, gotovo nikad za uzgoj u vrtu .
• Kruške neće uspijevati na vjetrovitim mjestima, ali su manje osjetljive na bolesti i štetnike od jabuka. Lpak, postoji i iznimka. Pticama više odgovaraju rodni pupovi krušaka nego jabuka.
• Mnogo je manje sorata krušaka u usporedbi s jabukama. Među ponuđenim sortama kupac će svesti izbor na samo nekoliko onih koje mu zaista odgovaraju. Nemojte izabrati krušku za preradu – radije se odlučite za finu, desertnu krušku.
• Gotovo će svaka kruška koju posadite trebati i odgovarajućeg oprašivača. Sorta Conference djelomično je samooplodna, no cak i ona treba »partnera«
• Kruške se puno slabije čuvaju od jabuka. Nije rijetkost naći desertnu jabuku koja se očuvala do sredine proljeća, no rijetko će koja kruška izdržati dulje od Božića.

uzgoj

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.