Berba i skladištenje krušaka

5522

Plodovi su zreli ako se lako trgaju kad ih obuhvatite dlanom i nježno zaokrenete.

Pravo je umijeće procijeniti koji je najpovoljniji trenutak za berbu.

Kod ranozrelih sorata plodovi se beru kad dosegnu pravu veličinu, ali još potpuno ne dozore. Takvim se plodovima peteljke režu, a zatim se plodovi pohrane na nekoliko dana kako bi razvili puni okus.

Jedu se odmah, čim dozore, jer se ne mogu skladištiti.

Kasnije sorte dozrijevaju prilikom skladištenja, a beru se kad se peteljke lagano odvajaju od grančica. Kruške se najbolje čuvaju složene na podloške, ali ne i zamotane.

Peteljke moraju biti neoštećene, a i potrebno je opreznije rukovođenje nego u jabuka. Sve natrule iii oštećene plodove treba ukloniti. Atmosfera u prostoriji u kojoj se čuvaju kruške mora biti suša, a temperatura viša nego pri skladištenju jabuka – odgovarat će temperatura od 7-8 °C.

Kad plod oko peteljke omekša – to je znak da je zreo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.