Prihvat kupljene prasadi

1516

Prasad iz nakupa na početku tova treba hraniti restriktivno, a to znači manjom količinom i proteinski slabijom hranom, navode iz Savjetodavne službe.

Prasad koja je u uzgoju bila hranjena krmnom smjesom neodgovarajućeg sastava ili na drugi način (samo smjesa žitarica s gospodarstva, različiti otpaci …), konzumirajući najednom veću količinu proteinski jače hrane najčešće obolijeva.

Javljaju se probavni problemi, kao što je proljev koji oštećuje crijeva pa takvo grlo nema dobar prirast u tovu. U težim slučajevima razvije se tzv. edemska bolest koju uzrokuju bakterije zbog stresnog faktora, što nagla promjena hrane sigurno jest!

Bolest ima vrlo kratki tok, a očituje se: živčanim poremećajima, otokom glave i tijela, gubitkom ravnoteže, padanjem na bok i karakterističnim “veslanjem nogama”. Kada nastupe ovi znaci bolesti, najčešće se više ne stigne djelovati lijekovima pa je smrtnost velika.

Za dobar rezultat tova svinja iz nakupa, upravo postupak prihvata prasadi u tovilište te način ishrane imaju važnu ulogu. U prvih 21 dan tova nije nam važan prirast već što manji gubici u broju grla.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.