Zaštita suncokreta od korova

3656

Korovi značajno umanjuju prinos suncokreta, a njihovo kemijsko suzbijanje u ovom usjevu je otežano zbog nedostatka efikasnih herbicida za suzbijanje širokolisnih korova i za primjenu poslije nicanja usjeva.

Poslije sjetve usporedno sa suncokretom niče i veliki broj jednogodišnjih i višegodišnjih travnih i širokolisnih korova: ambrozija, loboda, dvornici, slak, koštan, muhari, divlji sirak i dr.

Korovi izravno utječu na prinos suncokreta oduzimanjem životnog prostora, vode, svijetla i hrane. Zbog toga je suzbijanje korova važna i nezaobilazna mjera u tehnologiji proizvodnje suncokreta.

Primjena herbicida moguća je u dva roka primjene prije i nakon sjetve, ali prije nicanja. U slučaju kada se površina namijenjena za suncokret zakorovljena, u proljeće prije sjetve potrebno je primijeniti pripravak HERBOCOR u dozi 2-4 l/ha (uz utrošak vode 100- 200 l vode/ha).

Herbicid STON na bazi djelatne tvari pendimetalin (330 g/l) je zemljišni herbicid za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova (koštan, svračica, muhari, divlji sirak iz sjemena i dr..) i nekih širokolisnih korova (bijela loboda, poljska gorušica i dr.) u trenutku klijanja i nicanja. Primjenjuje se poslije sjetve u dozi 4-6 l/ ha. Radi proširenja spektra djelovanja na jednogodišnje širokolisne korove koristi se u kombinacije sa jednim od herbicida: RACER 25 EC ili LINUREX 50 SC.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.