Izobličeni plodovi jagode

2064

Često su vrhovi plodova jagoda izobličeni, nepravilna oblika. Pojava je češća kod ranih sorata, ali i one kasnijeg dozrijevanja mogu biti podložne ovoj pojavi. Ponekad udio izobličenih plodova iznosi i više od 40 posto, što ugrožava isplativost proizvodnje. Što je uzrok?

Sorta Elsanta vrlo je osjetljiva na ovu pojavu, a druge sorte, npr. Symphony, manje su podložne. Osim genetskih čimbenika sorte, na pojavu izobličenih plodova znatno utječu temperatura zraka i osvjetljenje. Ako su u razdoblju od oko osam tjedana prije cvatnje temperatura i osvjetljenje nepovoljni, možemo očekivati jaču pojavu izobličenih plodova. Povoljna temperatura u to vrijeme trebala bi biti između 8 i 10°C.

Osobito su nepovoljne velike razlike između dnevne i noćne temperature. Zbog toga se izobličeni plodovi najčešće javljaju kod rane proizvodnje, kad nema mogućnosti grijanja i ako se danju ne provodi odgovarajuće prozračivanje. Tada se noćne temperature mogu spustiti ispod navedenog praga, a danju za sunčanog vremena temperatura u tunelu ili plasteniku znatno naraste, pa se tako stvaraju uvjeti za jaču pojavu izobličenih plodova.

Japanski istraživači utvrdili su da optimalna temperatura u vrijeme cvatnje jagode iznosi oko 20°C, a najviše smije biti 25°C. Noćna temperatura ne bi smjela biti niža od 15°C. Ako neposredno prije cvatnje nastupi hladnije vrijeme, u cvatu se stvara više tučkova koji se razlikuju u fazi razvoja. Obično su tučkovi na vrhu cvata nedovoljno razvijeni, pa se oni ne mogu oploditi. Zbog toga vrh ploda ne raste pa je plod izobličen.

Svjetlost je drugi važan čimbenik o kojem ovisi pojava izobličenih plodova. Ako je osvijetljenost uoči cvatnje loša, što je često u ranoj proizvodnji, a biljke zametnu veliki broj cvatova, javlja se međusobna konkurencija za smanjene asimilate koja dovodi do velikih razlika u stupnju razvijenosti tučkova, uz smanjenu klijavost polena. U takvim uvjetima oplodnja je vrlo slaba pa se javlja veliki udio izobličenih plodova.

Nedostatak kukaca koji obavljaju oprašivanje također je povezan s pojavom izobličenih plodova. Pčele su najbrojniji i najčešće korišteni kukci za oprašivanje voćaka. Cvijet jagode je zbog male količine nektara manje atraktivan pčelama, pa se one lako preorijentiraju na druge biljke, koje daju bolji prinos nektara.

U SAD-u je razvijen preparat Bee Scent, koji povećava prisutnost pčela na cvijetu jagode, dajući mu miris koji pčele vole. Uporaba pčela za oprašivanje moguća je samo kod proizvodnje na otvorenom, pa se zato za uporabu u zaštićenom prostoru koriste bumbari. U Italiji se provode pokusi s korištenjem bumbara za širenje gljivica antagonista sive plijesni. Na taj način bi se ostvarila dvostruka korist: smanjenje pojave izobličenih plodova uz manji napad sive truleži.

Dodavanje pretjeranih količina dušičnih gnojiva u jesen pogoduje pojavi izobličenih plodova, jer se u kombinaciji sa slabim osvjetljenjem i nepovoljnom temperaturom zraka stvara polen slabije klijavosti, a tučkovi u vrhu cvata nisu dovoljno razvijeni da bi mogli prihvatiti polen. Zbog toga razina dušika u peteljci u to vrijeme ne bi smjela biti veća od 0,1 do 0,15 posto suhe tvari u peteljci. Fosfor, kalij i kalcij također djeluju na klijavost polena, pa je nužno redovito kontrolirati razinu opskrbljenosti biljaka hranjivima. Ako list sadrži manje od 25 ppm bora, također se povećava udio izobličenih plodova zbog slabe klijavosti polena.

Višak cinka dovodi do blokade željeza, pa se uz klorozu javlja slabija klijavost polena. Prskanjem biljaka pripravcima izrađenima na temelju huminskih kiselina izdvojenih iz humusa jednom tjedno od cvatnje do početka berbe smanjuje trulež, udio izobličenih plodova i poboljšava količinu topljive suhe tvari zbog poboljšane fotosinteze.

Mješavina giberelina, benziladenina i naftoksioctene kiseline smanjuje izobličenost, ali uz manji prirod i masu ploda. I neki pesticidi povećavaju pojavu izobličenih plodova Postoje pesticidi koji povećavaju pojavu izobličenih plodova. To se prije svega odnosi na neke fungicide kao što je Kaptan u 0,2 %-tnoj koncentraciji, ali nije isključeno da do povećanja udjela izobličenih plodova ne može doći i pri primjeni drugih pesticida. Neke vrste stjenica (Lygus sp.) uzrokuju pojačanu pojavu izobličenih plodova.

Istraživanja u Engleskoj pokazala su da otprilike dvije stjenice na 40 biljaka dovode do 1 posto izobličenih plodova. Zbog toga treba utvrditi njihovu brojnost u vrijeme cvatnje i neposredno nakon zametanja i u skladu s tim provesti zaštitu. Ako se tretiranje provodi u vrijeme cvatnje, moraju se koristiti insekticidi koji nisu opasni za pčele, ili tretiranje odgoditi za kraj cvatnje, kad pčele ne posjećuju cvatove.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.