Berba jabuka

3298

Za većinu sorti jabuke preporučuje se probirna berba u 3 – 4 navrata, tako da se u svakom navratu oberu plodovi povoljne zrelosti.

Plodovi namjenjeni dužem čuvanju trebaju se brati pažljivo, zajedno sa peteljkom, po mogućnosti da su dobro obojeni (kod obojenih sorti), da su čisti, neoštećeni i bez vidljivih simptoma parazitarnih i neparazitarnih oboljenja. Različite vrste povreda, prije i za vrijeme berbe, u velikoj mjeri utječu na veću pojavu parazitarnih (gljivičnih) oboljenja tokom čuvanja, ali i na veći gubitak mase ploda.

Tehnika berbe je od velike važnosti jer neobučena radna snaga može u velikoj mjeri oštetiti plodove, pogotovo kod osjetljivih sorti kao što je zlatni delišes. Povrede (nagnječenja) najčešće nastaju u trenutku otkidanja ploda sa stabla, kada se previše pritisne prstima i/ili noktima, a mogu nastati i nepažljivim spuštanjem plodova u ambalažu.

Zbog toga su za berbu najpovoljnije tzv. tobolac torbe koje imaju otvor na dnu kroz koji se ubrane jabuke prazne u boks palete ili drugu ambalažu. Bilo da se berba obavlja u tobolac torbe, gajbe ili drugu ambalažu, plodove treba lagano spuštati jedan na drugi, a tobolac torbe prazniti veoma pažljivo.

Danas se sve više koriste vučene i samohodne platforme za berbu koje u velikoj mjeri olakšavaju proces berbe, smanjuju troškove i oštećenja. Plodovi namjenjeni dužem čuvanju trebaju se smjestiti u boks palete, po mogućnosti plastične, jer se drvene zbog fitosanitarnih razloga izbacuju iz upotrebe u EU.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.