Berba jabuka

1813

Za većinu sorti jabuke preporučuje se probirna berba u 3 – 4 navrata, tako da se u svakom navratu oberu plodovi povoljne zrelosti.

jabuke

Plodovi namjenjeni dužem čuvanju trebaju se brati pažljivo, zajedno sa peteljkom, po mogućnosti da su dobro obojeni (kod obojenih sorti), da su čisti, neoštećeni i bez vidljivih simptoma parazitarnih i neparazitarnih oboljenja. Različite vrste povreda, prije i za vrijeme berbe, u velikoj mjeri utječu na veću pojavu parazitarnih (gljivičnih) oboljenja tokom čuvanja, ali i na veći gubitak mase ploda.

Tehnika berbe je od velike važnosti jer neobučena radna snaga može u velikoj mjeri oštetiti plodove, pogotovo kod osjetljivih sorti kao što je zlatni delišes. Povrede (nagnječenja) najčešće nastaju u trenutku otkidanja ploda sa stabla, kada se previše pritisne prstima i/ili noktima, a mogu nastati i nepažljivim spuštanjem plodova u ambalažu.

Zbog toga su za berbu najpovoljnije tzv. tobolac torbe koje imaju otvor na dnu kroz koji se ubrane jabuke prazne u boks palete ili drugu ambalažu. Bilo da se berba obavlja u tobolac torbe, gajbe ili drugu ambalažu, plodove treba lagano spuštati jedan na drugi, a tobolac torbe prazniti veoma pažljivo.

Danas se sve više koriste vučene i samohodne platforme za berbu koje u velikoj mjeri olakšavaju proces berbe, smanjuju troškove i oštećenja. Plodovi namjenjeni dužem čuvanju trebaju se smjestiti u boks palete, po mogućnosti plastične, jer se drvene zbog fitosanitarnih razloga izbacuju iz upotrebe u EU.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.