Skladištenje plodova šljive

3393

Kako bi plodovi tijekom čuvanja zadržali svoju veliku hranjivu, higijensku i dijetetsku vrijednost, treba skladištiti isključivo neoštećene, čiste i brižljivo ubrane šljive.

A kako bismo mogli adekvatno sačuvati njene plodove, moramo ih smjestiti u optimalne uvjete koji podrazumijevaju smještaj u hladnjače pri temperaturi od minus 0,5 do plus 1,0 stupanj C i uz relativnu vlagu zraka od 85 %. U takvim uvjetima plodovi šljiva namijenih upotrebi u svježem stanju mogu se čuvati od 4 do 15 tjedana.

S druge strane, uvjet za sigurno i kvalitetno čuvanje suhih šljiva podrazumijeva da vlažnost suhih plodova bude između 18 i 22 posto. Osim toga, važna je i temperatura u skladištu koja treba biti ispod 10 stupnjeva C, dok relativna vlaga zraka treba biti manja od 70 posto. Međutim, za vrijeme čuvanja, suha šljiva mora se zaštititi i od vlage, svjetla, zagrijavanja, stranih mirisa i štetnika.

U tom pogledu najopasnije su grinje koje su jedva uočljive golim okom. Ima ih više vrsta a najopasnije su grinje suhog voća i brašnena grinja. Prva isključivo napada nedovoljno osušene plodove šljiva koji po naborima imaju karakterističan bjeličasti prah. Ipak, da to nisu ušećereni plodovi, najbolje podsjećaju neugodni mirisi.

Brašnena se pak grinja obično javlja u skladištima u kojima su prije suhih šljiva lagerovane žitarice. Kao posljedica njenog napada u cijelom skladištu se brzo primjećuje neugodan miris, što je siguran znak zagađenosti i neupotrebljivosti suhih plodova.

Zbog svega toga plodove šljiva moramo smjestiti u prethodno očišćene i odgovarajućim sredstvima dezinficirane prostorije, što je obvezna mjera i za sav ostali inventar, ambalažu kao i vozila koja plodove šljiva dopremaju do same prostorije za njihovo čuvanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.