Odstranjivanje lišća ureom u voćnjacima

913

Jesensko prskanje voćaka s povišenim koncentracijama Uree prvenstveno služi za kemijsko odstranjivanje lišća sa stabala.

vocnjak

Najjednostavnija primjena odstranjenja lišća (defolijacija) je putem otopine Uree. U većini slučajeva Urea se primjenjuje u koncentraciji između 5 – 7 posto otopine, što bi značilo otopiti 5 do 7 kilograma Uree u 100 litara vode.

Navedene koncentracije mogu se primijeniti za jabuke, kruške, višnje, orahe, lijeske, bajam, šljive, breskve, smok-vu i druge. U istraživanjima provedenima u Petrokemiji testirana su tretiranja do 15 posto otopine Uree na jabuci, kruški i vinovoj lozi, pri kojima nije bilo vidljivog oštećenja izboja i pupova. Koncentracija od 5 – 7 posto otopine Uree dovoljna je da bi došlo do opadanja lišća sa stabala i da bi stabla ušla u fazu mirovanja.

Zbog čega je dobro obaviti defolijaciju u voćnjacima?

Osim što prskanje s povišenom koncentracijom Uree uzrokuje opadanje lista ono je i izvor dušika koji se iz lišća brzo usvaja i premješta u drvenaste dijelove i korijen te povećava skladišni dušik u biljci. Na taj način voćka koja raspolaže višom koncentracijom dušika omogućiti će intenzivniji start u proljeće (bubrenje pupova, snažniji porast mladica i cvjetova). Primjenom 5 posto Uree u ljetu i jesen smanjuje se proizvodnja askospora gljivičnih bolesti čak do 97 posto. Preporučljivo je tretirati i otpalo lišće na tlu Ureom, radi brže razgradnje te povećanja humusa u tlu. Lišće na tlu prska se nakon opadanja u jesen ili rano u proljeće. Prema američkim izvorima (B. MacHardy, Universtity of New Hempshire) raspadanje lišća u studenom ili travnju smanjuje rizik od pojave krastavosti za 80 – 90 posto.

Kada je najbolje vrijeme za to?

Prskanje voćaka s 5 – 7 postotnom otopinom Uree preporuča se obaviti prije promjene boje lišća ili tek nakon promjene zelene boje u svjetlo zelenu ili žutu, ili pak u žuto – crvenu, ali svakako prije prvih mrazeva. Osim zaseb-ne primjene Uree, za opadanje lišća (defolijaciju), ona se može koristiti u kombinaciji s 1 postotnim bakrenim kela-tom (Cu EDTA) ili 1,5 postotnim cink sulfatom. U tom slučaju Urea se primjenjuje kao 3 postotna otopina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.