Skladišne bolesti voća

2113

Budući da se gljivice nekih skladišnih bolesti pojavljuju u voćnjaku čak do dva mjeseca prije same berbe, veoma je bitno posvetiti punu pozornost njihovom pravilnom suzbijanju.

jabuka

Izrazito kišovita ljeta znatno pridonose razvoju štetnih gljivica, no one se pojavljuju i za sušnih razdoblja. Na mjestima gdje su plodovi oštećeni razvijaju se gljivice, koje mogu prouzročiti različite truleži. Iako nema vidljivih simptoma krastavosti na plodovima prilikom unošenja jabuke u skladište, kasne zaraze mogu se pojaviti u skladištu u obliku crnih pjega koje se razvijaju na kožici ploda.

Smeđa trulež ploda može se javiti i u voćnjaku prije unosa u skladište. Otvorene rane omogućavaju ulazak patogena u plod. Ukoliko se bolest javi u voćnjaku, može se prepoznati po smeđoj pjegi koja se širi i nakon nekog vremena može obuhvatiti čitav plod. Za suzbijanje skladišnih bolesti veoma je bitno započeti s tretmanima na vrijeme, još krajem 7. i tijekom 8.mjeseca kada se koriste fungicidi kao što su ZATO 50 WG, ZATO PLUS,BELLIS,CAPTAN ili MERPAN.Riječ je o površinskim fungicidima koji djeluju na krastavost, kao i na skladišne bolesti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.