Stavljanje vina na tržište

64

Rješenje za stavljanje vina na tržište izdaje Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (dalje: Agencija, HAPIH) /Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo.

Podnositelj zahtjeva dostavlja propisno označen uzorak, koji mora biti pripremljen za tržište. Uzorak vina ili voćnog vina čine četiri (4) boce uzorka zapremnine minimalno 0,75 L;
• za fizikalno kemijsku analizu, dvije (2) boce uzorka zapremnine minimalno 0,75 L;
• za senzorno ocjenjivanje, dvije (2) boce uzorka zapremnine minimalno 0,75 L.

U slučaju da je zapremnina boca manja od 0,75 L ukupna količina uzorka ne može biti manja od 3 L (npr. ako je zapremnina boca 0,375 L potrebno je dostaviti 8 boca uzorka). Uzorke je moguće dostaviti osobno, poštom (kurirska dostava) ili djelatnik Centra uzima/preuzima uzorak kod proizvođača po zaprimljenom zahtjevu i pri tome izdaje potvrdu o uzetim/preuzetim uzorcima.

Uzorak vina ili kojeg drugog proizvoda, mora predstavljati prosječan uzorak cjelokupne količine proizvoda za koji se podnosi zahtjev za izdavanje Rješenja o stavljanju na tržište.

Nakon provedenog ispitivanja i utvrđivanja sukladnosti proizvoda sa zahtjevima Zakona o vinu i pratećih Pravilnika HAPIH izdaje odgovarajuće Rješenje po traženom zahtjevu stranke.

Postupak certifikacije vina sa zaštićenim oznakama izvornosti – ZOI

Proizvođač, koji želi ishoditi Rješenje (certifikat) za stavljanje vina s oznakom izvornosti u promet, sukladno odredbama Zakona o vinu, dužan je do 15. siječnja svake godine putem obrasca „Izjava o proizvodnji“ Agenciji za plaćanja u poljoprivredi (APPRRR) iskazati svoju namjeru proizvodnje vina sa ZOI u narednoj vinskoj godini. Certifikacijsko tijelo standardnim pismom na obrascu OB-01/7 obavještava sve proizvođače, koji su u APPRRR-u iskazali namjeru proizvodnje vina s oznakom izvornosti o namjeri provedbe postupka stručne kontrole kod proizvođača.

Postupak certifikacije vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Certifikacijsko tijelo provodi prema važećim dokumentima sustava upravljanja, prema normi HR EN ISO/IEC 17065:2013.

Više informacija i obrasci : https://www.hapih.hr/cvvu/procesi/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.