Podloge za marelicu

5869

Za marelicu – kajsiju još nije odabrana prava podloga. Najčešće se koriste generativne podloge, uglavnom sejanci džanarike (Prunus cerasgfera L.).

marelica

Međutim, ona nije najbolje rješenje za kajsiju, jer su voćke cijepljene na njoj bujne, u jesen kasnije završavaju vegetaciju, au proljeće ranije počinje kretanje sokova i zato ona vrlo često strada od mrazeva. Pored toga, kajsija na džanarici uvelike strada od apopleksije i plodovi su dosta sitni.

Ovi nedostaci se u posljednje vrijeme veoma uspješno otklanjaju korištenjem posrednika, tj.. pojedinim sortama šljiva (požegača, stenlej, čačanska ljepotica, krupna zelena renkloda, crni trn). Istraživanja Đurića i Keserovića (1994) su pokazala da različite sorte daju različite rezultate na pojedinim posrednicima. Prvo se sejancu džanarike pri zemlji kaleme navedene sorte šljiva, a zatim se na visini od 100-120 cm kaleme sorte kajsije.

Ovakav način proizvodnje sadnica kajslje, poznat kao kalemljenje na visoko ili u kruni, je danas u pojedinim rasadnicima najzastupljeniji. Prema dosadašnjim istraživanjima, kao najbolja generativna podloga za kajsiju se pokazala belošljiva, posebno za pjeskovita zemljišta. Za proizvodnju sijanac je najbolje koristiti sjeme sa tipova belošljive koji imaju krupne plodove, kod kojih se meso lako odvaja od koštice i koji sazrijevaju krajem srpnja.

Kajsija kalemljena na ovoj podlozi daleko manje strada od apopleksije, obilnije rađa, a plodovi su krupniji i kvalitetniji nego na ostalim podlogama. Posebno su dobri rezultati ako se kajsija kalemi na 8-10 cm od zemlje.

Pored ovih generativnih podloga koristi se i domaća marelica sitnog ploda (zerdelije) za pjeskovita zemljišta i badem za toplije krajeve i suša zemljišta. U posljednje vrijeme čine se pokušaji da se crni trn iskoristi kao posrednik za proizvodnju sadnica kajsija za guste nasade. Od vegetativnih podloga, za kalemljenje marelice dolaze u obzir izdanci belošljive i novija vrsta Piksi (Piksy), Isthara, Mr.. S 2 / 5, Penta, Rubira, Franco, VVA-1 itd..

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.