Trešnja se orezuje nakon berbe

10514

Održavanje i rezanje trešnje je vrlo važno, premda se često smatra nepotrebnim.

Orezivanje se obavlja u vrijeme vegetacije, što je kod mladih voćaka najbolje za postizanje poželjnog uzgojnog oblika, a kod starijih se time potiče bočno grananje i bolje osvjetljenje krošnje. Rezidba u vrijeme vegetacije najbolja je za sve koštuničave voćne vrste, kao što su marelica, breskva, šljiva, višnja… Takva rezidba omogućava potpuno zarašćivanje rana i sprječava curenje smole.

Rezanje nakon berbe plodova podrazumijeva najprije uklanjanje osušenih, oštećenih i bolesnih grana. Zatim se uklanjaju mladice koje rastu unutar krošnje kako bi se osigurala bolja osvijetljenost krošnje. Preostale mladice u krošnji treba pincirati, odnosno odrezati na 20 – 30 cm dužine, odnosno 5 – 6 listova.

Na taj način osiguravamo dobivanje plodova najbolje kakvoće, a na mladici ispod pinciranog mjesta oblikuju se generativni pupovi i 1 do 2 vegetativna pupa. Kako bi trešnja dobro rađala, treba je i gnojiti, čime se postiže ravnoteža između vegetativnog rasta i plodnosti. Optimalna pH vrijednost zemljišta za uzgoj trešnje kreće se od 5,5 do 7,5. Za pravilan rast i plodnost važno je i uklanjati korov te navodnjavati u vrijeme suše, što olakšava rast korijena koji najbolje usvaja elemente iz zemljišta na temperaturi između 7 i 21 stupnjeva C, a na temperaturi iznad 32 stupnjeva C aktivnost korijena je minimalna. No, i podloge značajno utječu na stanje trešnje.

U ovisnosti od starosti trešnje različite su i potrebe za gnojidbom. Mlada stabla imaju veće potrebe za dušikom i fosforom, no ne treba zanemariti ni magnezij i kalcij koji imaju velik utjecaj na plodnost i kvalitetu ploda. Organska gnojiva u tlo je poželjno unositi svake četvrte godine i to u jesen. Od organskih gnojiva najčešće se koristi stajnjak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.