Rezidba marelice

8238

Marelica nosi plodove na mladim granama koje su stare godinu dana i koje baš nisu snažne.

marelica

Potrebno ju je povremeno orezivati da biste potaknuli stvaranje mladih grančica i da biste ih približili središtu stabla skraćujući grane koje ih nose.

Rezidba kod sadnje

Između studenoga i ožujka orezite za 25 do 30 cm vrbove grana. Ako ste sadnicu kupili s golim korijenjem, i njih odrežite za nekoliko centimetara.

Svake tri do četiri godine u listopadu ili studenome odrežite za otprilike 12 cm vrhove grančica. Tako ćete potaknuti stvaranje grančica na osnovi grana. Odstranite sve gane koje rastu prema unutrašnjosti stabla, kao i one koje su bolesne ili suhe.

1

2

3

4

1 komentar

  1. Sve dosad sam bio u uvjerenju (negdje sam to pročitao) da se marelica ne smije orezivati, samo minimalno i da ne voli obradivo zemljište oko sebe, već zatravnjeno. Drugi problem je što nakon 5-6 godina počinje sušenje pojedinih grana i onda se čitava osuši. To mi je najbolje voće, ali je kratkog vijeka. U čemu je problem? Da li u podlozi, jer još uvijek ima starih stabala po 30, 40 godina koja nisu tako osjetljiva!
    Isto tako imam problem s višnjama: cvatu prekrasno, zavrgnu se plodovi, ali na kraju ima 10 – 15 plodova. Probao sam prskati pri kraju cvatnje s insekticidom (kao šljivu) ali nije bilo efekta. I drugi susjedi se tuže na isto. U čemu može biti problem?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.