Proizvodnja presadnica pod plastičnom folijom

2079

Primjena plastične folije u proizvodnji presadnica ima niz prednosti na otvorenom polju kao i u zaštićenom prostoru.

folija

Pokrivanje tla – malčiranje s folijom različitih boja omogućava rast biljke u toplijoj mikroklimi, bez korova, kontrolu vlažnosti u zoni korijena, a određeni filmovi omogućavaju i osiguravaju više svjetlosti.

U proizvodnji presadnica na obiteljskim gospodarstvima koriste se plastični tuneli. Postoje tri tipa plastičnih tunela.

Niski su tuneli visine 0.40 – 0.60 m, širine 0.50 – 1.50 m i dužine 12 – 18 m. Ovi se tuneli pokrivaju PE (polietilen) folijom debljine 0.1 mm ili agrotekstilom-agril. Agril je polipropilenski umjetni materijal nastao od kontinuiranih polipropilenskih vlakana bijele boje koja se tkaju, prešaju ili izvlače, a koriste se uglavnom za pokrivanje biljaka na malim tunelima ili objektima bez konstrukcije za zaštitu od mraza. Karakteristika ovih agrotekstila je mala masa od 15-65 g/m2, dobra elastičnost, bijela boja, dobro propuštanje sunčeve svjetlosti od 80-95 %, propušta kišu i vodu, a zadržava prašinu i druge nečistoće te ujedno štiti biljku od ranih štetočina. Folija ili agril se sa sjeverne strane ukopa u zemlju (10-15 cm), a s južne se nekim težim predmetom učvršćuje za zemlju. Tunel se provjetrava podizanjem folije s južne i sjeverne strane.

Drugi tip su poluvisoki tuneli visine 1.80 – 3.00 m, širine 2 – 3 m i dužine 15 m. Lučna konstrukcija može biti drvena što se koristi uglavnom na početku proizvodnje kad obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo nema dovoljno novaca za suvremni plastenik. Uobičajena je konstrukcija od aluminijskih cijevi ili PVC cijevi. Takvi plastenici se postavljaju vrlo jednostavno ubadajući donji dio cijevi u zemlju do dubine 40-50 cm. Folije za prekrivanje su debljine 0.2 mm.

Najpovoljniji su i ekonomski najprihvatljiviji za proizvodnju presadnica, ali i nasada visoki tuneli visine 3 – 4.5 m, širine 4.5 – 8.0 m i dužine 20 – 60 m. Kod ovih tunela plastična se folija postavlja preko aluminijskih lukova-nosača koji su ukopani u zemlju 40-50 cm duboko, s razmakom lukova 1.5-2.0 m. Radi postizanja potrebne čvrstine konstrukcije, lukovi se međusobno uzdužno vežu Al-cijevima. S obje čeone strane nalaze se vrata koja omogućavaju lakši rad i provjetravanje tunela. U takvim tunelima duž središnjeg nosača mogu se postaviti cijevi za dovod vode, s plastičnim rasprskivačima. U takvim tunelima se, u uvjetima kontinentalne klime, može proizvoditi srednje rani i kasni presad, bez dopunskog zagrijavanja, a sa zagrijavanjem može se proizvoditi i rani presad.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.