Rezidba maline

3009

Malina uspijeva svagdje, čak i u laganoj sjeni. Međutim, ona je osjetljiva na ljetne suše. Rezidba je nužna da biste »očistili« grm i odstranili suhe izdanke koji su rodili plodovima prethodne godine.

malina

Jednorodne maline se režu u srpnju (nakon berbe) tako da se odrežu u ravnini s tlom izdanci koji su rodili plodovima malina. Ostale izdanke ostavite netaknutima. Također je moguće pričekati sljedeće proljeće (u ožujku) da biste odstranili izdanke koji su nosili plodove. Oni su sada suhi pa ih je dovoljno samo slomiti pri osnovi.

Dvorodnim malinama se svake godine u rujnu nakon berbe odrežu dijelovi izdanaka koji su bili rodili malinama. Još uvijek nije kasno da odstranite suhe izdanke koji su bili rodili plodovima prethodne jeseni ako to niste učinili u lipnju.

Spalite sve ostatke od rezidbe jer su oni često nositelji nametnika. Sljedećega lipnja odrežite u ravnini s tlom izdanke koji su rodili plodovima prethodne godine. Oni su suhi i lako ih je otkinuti pri osnovi. Pustite da se mladice razviju.

Podzemne stabljike maline prelaze velike razdaljine prije nego što izniknu na nekome mjestu gdje ih ne očekujemo. Nemojte dopustiti malini da se proširi. Čim se pojave, odstranite sve izdanke koji izlaze iz reda maJina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.