Za vrijeme cvatnje treba izbjegavati radove u vinogradu

1598

Duljina cvatnje ovisi o ekološkim uvjetima sredine, te o svakoj pojedinoj godini.

vinogradi

Za njezin početak nužna je temperatura od 15°C, ali je optimum između 20 i 25°C uz lijepo vrijeme s laganim povjetarcem i povoljnom vlagom zraka. Nepovoljno vrijeme, kao što su jaki i suhi vjetrovi, kišovito vrijeme, te slabije osvjetljenje, znatno smanjuju mogućnost oplodnje i povećavaju mogućnost pojave rehuljavih grozdova.

Posebno su opasni kasni proljetni mrazevi koji mogu nanijeti nepopravljivu štetu cvijetu i tako izravno utjecati na smanjenje uroda grožđa.

Ovisno o vremenskim uvjetima i sortimentu, cvatnja u vinogradu traje 10 do 20 dana, na jednom trsu desetak dana, jedan grozd (cvat) cvate 5 do 10 dana, a jedan cvijet samo 3 do 4 dana.

Tijekom cvatnje ne preporučuje se obavljati nikakve radove u vinogradu (zalamanje zaperaka, prihranjivanje i si.). Jednako tako, u razdoblju cvatnje nije uputno prskati vinograd, osobito bakrenim sredstvima, jer bakar sprječava klijanje polena, ali se zaštita od bolesti i štetnika obavezno obavlja prije i poslije cvatnje.

Cvatnja je najosjetljivija fenofaza razvoja vinove loze. Prirast mladica i lisne mase vrlo je intenzivan, pa je osim zaštite već izrasle zelene mase, potrebno zaštititi i onu koja će izrasti do sljedećeg prskanja. To je moguće samo tzv. sistemicima – sredstvima koja se premještaju po biljci, iz poprskanog u neprskani list. Raspored sistemičnih pripravaka u zelenim organima vrlo je važan za kvalitetnu zaštitu, jer u ovo vrijeme bujna lisna masa ne dopušta kvalitetno fungicidno “pokrivanje” svih zelenih dijelova, a unutar trsa razvija se mikroklima pogodna za razvoj bolesti.

Cvatnja kod vinove loze započinje savijanjem vrhova latica prema gore u obliku zvjezdice, izravnavanjem prašnika i izbacivanjem kapice. Otvaranje cvjetova sastoji se u odvajanju latica pri osnovi cvijeta, a ne pri vrhu kao kod većine drugih biljaka, te njihovim izbacivanjem u obliku kapice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.