Rezidba borovnice

4556

Borovnice donose plod na granama iz prethodne vegetacije, dok krupnoća plodova ovisi od bujnosti biljke.

Rodnost grma je sortna osobina i zavisi od genetičkih svojstava i uvjeta sredine u kojoj se borovnice uzgajaju. Mnoge sorte pokazuju znakove prerodnosti, a ako se dio cvjetnih pupoljaka ne odstrani bobice će biti sitne, a prirast i bujnost za novi rod u sljedećoj godini slab.

Sorte koje imaju uspravan žbun (Colins, Pembelton, Xersi) zahtjevaju prorijeđivanje rodnih grana u središtu grma. Sorte koje imaju položene grane (npr. Marfi) koje padaju ka zemlji zahtjevaju uklanjanje tih niskih grana.

Umjerena rezidba, kojom se odstranjuju manje grančice (a i grane u grmu) smanjuju rod, ali u sljedećim godinama plodovi će biti krupniji, ranije će sazrijeti, a i drvo je bujnije.

Jačom rezidbom dobijamo krupne plodove, postižemo ranije sazrijevanje, ali i manji ukupan urod u tekućoj godini. U nekim slučajevima se događa da kada je urod obilan, a rezidba nije izvršena određen broj plodova i ne sazrije.

Jačom rezidbom se, također, smanjuje ukupan rod, povećava veličina ploda i raste postotak plodova koji se u prvoj berbi mogu, kao zreli i ubrati. Poslije ovakve rezidbe i do 90% plodova se može obrati u prvoj berbi. U slučajevima umjerene rezidbe taj postotak je oko 60%.

Intenzitet rezidbe treba biti u zavisnosti od bujnosti grmova. Vrlo bujne grmove treba slabije orezati, što je u vezi i sa primjenjenom agrotehnikom. U američkoj praksi važi pravilo da se na biljkama ne provodi rezidba do kraja treće godine uzgoja, već na početku četvrte godine. Po tom iskustvu, polegle grane blizu zemlje treba odstraniti a ostaviti samo uspravnije izdanke. Ako je sredina grma gusta treba je rezidbom prorijediti uklanjanjem slabih i starih grana. Uopće govoreći, rezidbu treba provoditi u vremenu poslije opadanja lišća do kretanja pupoljaka sljedeće godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.