Pomlađivanje trsa vinove loze

474

Kod različitih sorti vinove loze, različita je i dužina mladica pri kojoj se mogu razlikovati rodne mladice od nerodnih i započeti s plijevljenjem.

Općenito se može reći da se plijevi kada je dužina mladica uglavnom između 15 i 35 cm. Međutim, obzirom da svi pupovi na trsu u proljeće ne kreću istovremeno, plijevljenje obično treba obavljati u dva navrata – prvi puta kada su mladice dužine 15-ak cm, a drugi put istovremeno s pinciranjem.

Plijevljenjem se uklanjaju, prije svega, mladice potjerale na starom drvu i nerodne mladice razvijene na rodnim elementima trsa. Na krakovima i rodnim čvorovima također može biti mnogo nerodnih mladica, posebno ako je u rezidbi ostavljeno malo pupova. I one se u pravilu uklanjaju, međutim ako se nalaze pri osnovi previše izduženih krakova ili rodnih čvorova, ostavljaju se kako bi sljedeće godine u rezidbi poslužile za pomlađivanje trsa ili pojedinog dijela trsa.

Stanovit broj nerodnih mladica ostavlja se na trsu i u slučajevima kada je na trsu razvijen nedovoljan broj rodnih mladica, ili kada ih uopće nema. Naime, da bi listovi mogli proizvesti odgovarajuću količinu hrane, potreban je određeni broj mladica na trsu, bez obzira jesu li rodne ili nerodne. Osim toga, na prigojnim reznicima ostavljaju se po dvije mladice, bez obzira jesu li rodne ili nerodne.

S lucnjeva se uklanjaju prvenstveno nepotrebne nerodne mladice. Ako iz jednog pupa potjeraju dvije ili više mladica, ostavi se samo jedna, rodna, dok se ostale uklanjaju, čak i ako su rodne. Dakle, vidljivo je da se s trsa, u plijevljenju, uklanja i određen broj rodnih mladica, prvenstveno one kržljave i nerazvijene.

Međutim, pojedinih godina, posebno na bujnim i stolnim sortama, potjera izrazito velik broj rodnih mladica koje bi, u slučaju da ih ne oplijevimo, previše opteretile trs. Kao posljedica bi se javilo sporo dozrijevanje mladica i grozdova na njima, te slabo formiranje i diferencijacija pupova. Sljedeće godine bi takvi trsovi imali slabu rodnost i nedovoljnu lisnu masu, te bi zaostajali u razvoju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.