Ukrasne koprive

1175

Ukrasne koprive mogu se uzgajati i u kontejnerima, pa ih možete držati i kao sobne biljke. Iako se njezinim životnim vijekom smatra jedna godina, uklanjanjem cvjetnih izboja možete produljiti njezin vijek trajanja na nekoliko sezona.

Ne trebate se bojati da će vas ova biljka opeći prilikom dodira, jer ne sadržava male kristalne iglice u svom lišću poput ostalih kopriva, pa vas ne može niti opeći.

Ukrasne koprive možete nabaviti u raznim bojama i veličinama, od onih manjih, do visećih i sl. Mlade biljčice mogu vam se činiti prilično “anemičnima” u odnosu na odrasle biljke. Nemojte ih podcijeniti, jer jednom kad Coleus dostigne određeni stupanj u razvoju, razvit će dodatno obojenje i oblik samog lista.

Intenzitet osvjetljenja također igra važnu ulogu u obojenju lista. Neki varijeteti stvorit će intenzivnije boje ako se nalaze na nekom blago zasjenjenom mjestu, dok će drugima više odgovarati jako osvijetljeno mjesto, s puno sunca. Neka istraživanja pokazuju da se lišće razvija još intenzivnije boje pod fluorescentnim osvjetljenjem.

Coleuskao sobna biljka

Coleus će biti lijepa sobna biljka, sve dok prima dovoljno hranjiva i svjetla. Preporučljivo ga je posaditi na svijetlo mjesto, u zemlju za sadnju cvijeća koju možete kupiti u bilo kojoj cvjećarnici. Važno je da u loncu bude dobra drenaža, odnosno da se ne sakuplja voda. Tlo mora biti raznomjerno vlažno i, dakako, ne prevlažno. Postavite lonac na mjesto gdje će biljka primati barem nekoliko sati punog osvjetljenja svaki dan.

Hranjivo je nužno svakoj biljci, pa tako i ovoj, stoga ju je važno prihranjivati svaki mjesec. Za održavanje dobre kondicije biljke bitno je da ne dopustite da počne stvarati sjeme. Kad vidite cvjetne izboje, obvezno ih uklonite.

Ako biljci dopustite da ode u cvat i stvori sjeme, ona će tako završiti svoj životni ciklus i umrijeti. Osim što ćete na taj način produljiti životni vijek ove biljke, potaknut ćete ju na jači bočni rast. Otkidanjem vršnog dijela, sva energija koja bi se trošila na razvoj cvijeta, ovako se usmjerava na bočne dijelove biljke i daje joj grmoliki izgled.

Coleuskao vrtna biljka

Ukrasne koprive ne bi se smjele saditi na otvoreno sve dok se temperatura ne povisi na 10° C. Iako će ove biljke preživjeti izravno sunce, ipak će se boja najbolje razviti u polusjeni (ako su uzgajane vani).

Sadite koprive na udaljenost tridesetak cm u vlažnu, dobro dreniranu zemlju blago alkalične reakcije. Prihranjujte biljku svaki mjesec tekućim gnojivom (10:10:10). Ako vam se dogodi da ostavite biljku predugo bez vode, ona će polako venuti. No, kad ju ponovno zalijete, polako će vraćati tonus lista.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.