Meka trulež plodova jabuke

1389

Meka trulež plodova jabuke se razvija tijekom skladištenja na mjestima oštećenja od udaraca, ogrebotina, natučenja, štetnika itd.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Meka trulež plodova jabuke se razvija tijekom skladištenja na mjestima oštećenja od udaraca, ogrebotina, natučenja, štetnika itd. Tek u vrlo povoljnim uvjetima moguće su infekcije kroz lenticele. Tkivo lezije je u početku vodenasto, svijetlosmeđe ili tamnije crvenkasto-smeđe boje, a zdravi dio je oštro ograničen od bolesnog. Unutar lezija u početku se razviju bijele nakupine koje s vremenom postaju zelenkasto-plave.

Iz navedenih opisa bolesti je vidljivo da zbog skladištnih bolesti jabuke program kemijske zaštite počinjemo usmjeravati već sredinom srpnja, odnosno u zadnje 3 do 4 zaštite biramo fungicide koji površinski sprječavaju kasne i latentne infekcije. Prednost pritom dajemo djelatnim tvarima ciprodinil (Chorus 75 WG; karenca=35 dana), trifloksistrobin (Zato WG; karenca=21 dan), kaptan (Captan WP 50, Merpan WP ili Stoper WP; karenca =21 dan), Zato Plus WG (trifloksistrobin & kaptan) (karenca = 21 dan) i noviji pripravak Beilis WG (boskalid & piraklostrobin) (karenca = 7 dana jabuka za hladnjaču i 10 dana jabuka za tržište). Jedan te isti pripravak ne koristi se više od 2-3 puta tijekom sezone (izuzetak su pripravci na osnovi kaptana koji se u integriranoj proizvodnji smiju koristiti 3-5 x tijekom jedne sezone).

Noviji pripravak Beilis WG je odlične djelotvornosti na krastavost jabuka (Venturia inaequalis), ali ga preporučujemo koristiti isključivo za zadnju zaštitu jabuke (ili kruške) koja se bere i skladišti u hladnjačama tijekom zime! Ovisno o zdravstvenom stanju plantažnih nasada jabuka zadnje mjere zaštite su moguće u razmacima 14-18 dana, odnosno program zadnjih zaštita usmjeravamo prema potrebi suzbijanja štetnika, poglavito štetnih gusjenica i protiv bolesti jabuka u postupku skladištenja.

Ove su mjere važne u kasnim sortama jabuke koje nisu oštećene tučom, a namijenjenim skladištenju tijekom zime.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.