Otklanjanje neugodnog mirisa kod rakije

1178

Miris i okus po nagorjelosti može se ukloniti na dva osnovna načina.

rakija

Kao prvo, rakiju možemo tretirati tako što upotrijebimo aktivni ugljen koji se i dodaje manjoj količini rakije (2-3 litre) i zatim dobro promiješa. Potom dobivenu smjesu ulijemo u preostalu količinu rakije i tako ostavimo 3-4 dana. Za to vrijeme ugljen se slegne na dno posude, dok se bistri dio rakije otoči. Ipak dodatkom aktivnog ugljena uklanjaju se i aromatične tvari. Osim toga, bitno je znati kako će za 30 litara rakije biti potrebno 30-50 grama aktivnog ugljena, što pak ovisi o samom intenzitetu stranog mirisa.

Miris i okus po nagorjelosti može se ukloniti i na drugi način i to tako što se nagorjela rakija pomiješa s većom količinom prevrelog masulja tj. masulja od kojeg je rakija i pravljena (šljivinog i dr.), a koja se nakon odležavanja u trajanju od 2 do 3 dana obvezno i destilira. Pored svega, kako ubuduće ne bi došlo do zagorijevanja, šljivin masulj (kom) prethodno možete razrijediti običnom vodom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.