Suzbijanje plamenjače u krumpiru

2033

Plamenjača krumpira najopasnija je bolest koja uzrokuje najprije propadanje lišća i stabljike, a u kasnijoj fazi trulež gomolja (počinje na polju, nastavlja se u skladištu).

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Klimatski uvjeti s dosta oborina i temperature iznad 15°C, pogoduju razvoju i širenju bolesti. Tijekom svibnja zbog obilja vlage pri tlu kada krumpir zatvara redove najprije se zaraze donji listovi. U početku se obično pojave sivozelene pjege na rubovima listova , a u kasnijoj fazi lišće odumire i suši se. Zaraza stabljike obično se pojavi u blizini lisnih pazušaca, jer se tu najdulje zadržava vlaga.

Za vrijeme jakih rosa ili oborina do kraja svibnja s temperaturama preko 20°C, gotovo je uvijek dovoljno topline i vlage da bolest može uništiti čitav nasad.

Za suzbijanje plamenjače krumpira Syngenta ima u svom proizvodnom programu pet vrhunskih fungicida i to: Daconil, Ridomil Gold MZ, Ridomil Gold Plus, Quadris i Revus MZ.

Fungicidi Revus MZ sadrži u sebi novu aktivnu tvar mandipropamid, izuzetno učinkovitu na gljivice iz skupine plamenjača ( peronospora ).

Quadris je dobro poznati fungicid koji je razvrstan izvan skupine otrova (porijeklom od dvije gljivice iz prirode) i zbog kratke karence od svega tri dana pogodan je za male proizvođače i amatere koji uzgajaju krumpir i ostalo povrće na okućnicama.

Za profesionalce i velike proizvođače Syngenta preporuča u fazi intenzivnog rasta sistemični fungicid Ridomil Gold MZ koji biljku štiti iznutra i izvana (fungicid s izraženim sistemičnim i kontaktnim djelovanjem). Kada cima dosegne punu veličinu preporučujemo novi fungicid Revus MZ.

U sve navedene fungicide mogu se dodavati insekticidi za suzbijanje krumpirove zlatice i lisnih ušiju kao što su Actara, Karate zeon, Actellic ili Match.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.