Nešpola ili japanska mušmula

4902

Nešpola je suptropska voćka s vrlo širokim arealom uzgoja. Tako je nalazimo u kućnim vrtovima i parkovima uzduž čitave obale Jadranskog mora a dijelom i u unutrašnjosti, gdje dolinom rijeke Neretve prodire utjecaj mediteranske klime.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Za ovu voćnu vrstu je karakteristično kako bez većih poteškoća podnosi temperature zraka i do minus 10 stupnjeva C. Zbog toga, u našim južnim područjima veoma dobro uspijeva uz uvjet da je zaštićena od jačih sjevernih vjetrova. Jer nešpola vrlo dobro prkosi suši, ali zato lako strada od jačih hladnih vjetrova. Tako su prema hladnoći najosjetljiviji mladi pupovi. Nasuprot tomu, visoke temperature zraka i dulja sušna razdoblja doslovce ne predstavljaju teret za ovu nadasve zanimljivu voćnu vrstu.

Iako to ljubitelji voća iz neznanja zanemaruju, rezidbu nešpole treba obaviti odmah nakon berbe plodova, a što se provodi redovito svake godine. Na taj način krošnju adekvatno prorijedimo i učinimo prozračnom kako bismo omogućili prodor sunčevih zraka do svakog lista. Stoga je krošnju najbolje formirati u obliku pehara ili kugle. Druga rezidba se obavlja u jesen s ciljem odstranjivanja postranih, sekundarnih izboja na glavnom izboju koji nosi cvjetište. Ako se ne bi orezali ti postrani izboji, donijeli bi sitne plodove koji bi se razvijali na štetu onih na glavnom izboju. Pored toga, rezidbom se uvijek odstranjuju svi tanki, iscrpljeni i bolesni izboji. Ali, temelj uspjeha svakako leži u pravilno provedenoj zaštiti nešpole koju obično napada jedna vrsta fuzikladija (krastavost ploda).

Na žalost, bolest je vrlo tvrdokorna i nekolike prve godine traži mnogo prskanja i strpljenja. Naime, klice bolesti na jako zaraženoj voćki su stalno prisutne i samo čekaju povoljne uvjete za razvoj. A kako je riječ o zimzelenoj voćki, klasična zimska tretiranja visokokoncentriranim fungicidima nisu uputna, pa voćku treba u razumnim razmacima prskati od jeseni do proljeća.

Prskanje je uvijek uputno obaviti prije pojave dugotrajnog kišnog vremena (južina) jer je vlaga tj. kiša najvažniji čimbenik širenja bolesti. Za prskanje se uglavnom koriste klasični bakreni fungicidi kao što su Cuprablau Z, Champion, Bordoška juha i sl. Također su djelotvorni i mnogi klasični fungicidi poput Cineba i Dithana te sistemici Topas, Rubigan i Systhane. Kod prskanja treba koristiti normalne koncentracije, ali
voćku treba dobro okupati.

Iako se uzgaja uglavnom pojedinačno, praksa je pokazala kako bez odgovarajuće zaštite jednom oboljelu nešpolu teško možete izliječiti. Na kraju se opravdano može zaključiti kako u uzgoju japanskih nešpola u našim južnim krajevima mnogo toga nedostaje ili je još nepoznato. Zbog toga bi bilo vrijeme da se na tome započne više i bolje raditi. Jer ukusni plodovi nešpole bi vrlo lako mogli naći mjesto kao prvi plodovi voća u proljeće na stolovima turista i naših građana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.