Pucanje plodova kod borovnice

955

Znanstvenici su otkrili nekoliko čimbenika koji utječu na pucanje bobica, značajan problem koji može uzrokovati gubitke u proizvodnji, a javlja se kod borovnice nakon kiše pred samu berbu, kada su bobice ili u punoj zrelosti ili su gotovo zrele.

borovnica

Znanstvenici su razvili laboratorijsku metodu da bi simulirali pucanje bobica borovnice uzrokovano kišom. Mnogi uzgajivači borovnica primjenjuju ovu metodu da bi što preciznije proučili osjetljivost kultivara i selekcija na pucanje.

Rezultati dobiveni laboratorijskim i poljskim testovima pokazali su da kultivar „Premier“ ima najnižu učestalost pucanja, dok je često uzgajani kultivar „Tifblue“ pokazao veliku učestalost pucanja.

Također je istražen suodnos između osjetljivosti na pucanje i čvrstoću voća. Laboratorijski i poljski testovi dokazali su da, u cjelini, čvršće voće ima veću tendenciju pucanja tj. cijepanja. Ali jedna selekcija, nazvana „MS614“, pokazala je istovremeno izvanrednu čvrstoću i otpornost na pucanje. Rezultati su ukazali su na to da uzgajivači koji rade selekciju na čvrstoću nehotice također rade i selekciju na pucanje bobica.

Najnovija studija, promotrila je granice usvajanja vode kod sorte „Premier“ koja je otporna na pucanje i kod osjetljive sorte „Tifblue“ i to u svim fazama njihova razvoja. Znanstvenici su pobrali i izvagali voće, nakon čega su ga umočili i destiliranu vodu na 24 sata pri sobnoj temperaturi.

Otkrili su da „Premier“ absorbira veću količinu vode nego „Tifblue“, a unatoč tome ostaje postojan i doživljava minimalnu količinu cijepanja. Drugim riječima, studija pokazuje da je cijepanje problem specifičan za pojedine kultivare.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.