Pomlađivanje starih stabala jabuka

5039
Spread the love

Većina postojećih stabala starinskih sorti jabuka na našem području u razdoblju je starenja i odumiranja pa ih treba posebno njegovati.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Njega starih stabala se sastoji prije svega od rezidbe. Rodne grane starinskih sorti jabuka nalaze se uglavnom samo na obodu krošnje, rast grana je minimalan, a korijenov sustav se uglavnom više ne obnavlja što kod starih stabala smanjuje rodnost i kvalitetu plodova.

Pravilnom rezidbom stara stabla jabuke se pomlađuju, produžuje im se životni vijek i razdoblje rodnosti. Nakon pomlađivanja stablo bolje rodi, a plodovi su kvalitetniji. Rezidbom se odstranjuju oštećene i suhe grane kao i one koje su se objesile zbog preobilnog roda iz prethodne godine. Krošnja se prorjeđuje izrezivanjem svake druge grane i na taj način stimulira se rast novih grana.

Intenzitet rezidbe prilagodava se stanju krošnje, tako da se slabija krošnja orezuje manje, a gusta intenzivnije. Nakon intenzivne rezidbe, tijekom dvije godine zdrava voćka obično potjera dosta novih grana koje treba ponovo prorijediti i njima formirati novu, pomlađenu krošnju. Ovakvim se zahvatom može sačuvati voćka za još neko vrijeme i spasiti sorta od izumiranja.

Sa starih stabala potrebno je također ukloniti imelu, veoma čestog nametnika koji na zapuštenim stablima može u potpunosti obra-sti krošnju i ugušiti čitavo stablo. Imela je poluparazit kojeg uglavnom šire ptice raznoseći ljepljive sjemenke po granama voćaka.

Klijanjem sjemenke razvijaju se haustorije, svojevrsne sisaljke koje prodiru u provodne snopiće kore iz koje crpe vodu i potrebne minerale za svoj razvoj. Razvojem se formira zimzeleni grm promjera i do jednog metra.

Jača obraštenost imelom uzrokuje sušenje pojedinih grana, a često puta i čitavog stabla. Neodržavanje starih stabala i zaraštenost imelom jedan je od najčešćih uzroka nestajanja mnogih starinskih sorti jabuka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.