Pomlađivanje starih stabala jabuka

3162

Većina postojećih stabala starinskih sorti jabuka na našem području u razdoblju je starenja i odumiranja pa ih treba posebno njegovati.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Njega starih stabala se sastoji prije svega od rezidbe. Rodne grane starinskih sorti jabuka nalaze se uglavnom samo na obodu krošnje, rast grana je minimalan, a korijenov sustav se uglavnom više ne obnavlja što kod starih stabala smanjuje rodnost i kvalitetu plodova.

Pravilnom rezidbom stara stabla jabuke se pomlađuju, produžuje im se životni vijek i razdoblje rodnosti. Nakon pomlađivanja stablo bolje rodi, a plodovi su kvalitetniji. Rezidbom se odstranjuju oštećene i suhe grane kao i one koje su se objesile zbog preobilnog roda iz prethodne godine. Krošnja se prorjeđuje izrezivanjem svake druge grane i na taj način stimulira se rast novih grana.

Intenzitet rezidbe prilagodava se stanju krošnje, tako da se slabija krošnja orezuje manje, a gusta intenzivnije. Nakon intenzivne rezidbe, tijekom dvije godine zdrava voćka obično potjera dosta novih grana koje treba ponovo prorijediti i njima formirati novu, pomlađenu krošnju. Ovakvim se zahvatom može sačuvati voćka za još neko vrijeme i spasiti sorta od izumiranja.

Sa starih stabala potrebno je također ukloniti imelu, veoma čestog nametnika koji na zapuštenim stablima može u potpunosti obra-sti krošnju i ugušiti čitavo stablo. Imela je poluparazit kojeg uglavnom šire ptice raznoseći ljepljive sjemenke po granama voćaka.

Klijanjem sjemenke razvijaju se haustorije, svojevrsne sisaljke koje prodiru u provodne snopiće kore iz koje crpe vodu i potrebne minerale za svoj razvoj. Razvojem se formira zimzeleni grm promjera i do jednog metra.

Jača obraštenost imelom uzrokuje sušenje pojedinih grana, a često puta i čitavog stabla. Neodržavanje starih stabala i zaraštenost imelom jedan je od najčešćih uzroka nestajanja mnogih starinskih sorti jabuka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.