Pogreške u rezidbi voćaka

1150

Rezidba je važan uzgojni zahvat o čijoj pravilnoj izvedbi ovisi rast i rodnost voćke. Pravilno obavljena rezidba osobito je važna za mlade voćke, jer o tome ovisi njihov životni vijek, rodnost i izgled krošnje.

Mnogi voćari – amateri žele postići simetričan i lijep izgled krošnje pod svaku cijenu. U toj želji često odstranjuju sve izbojke koji se izgledom ili položajem ne uklapaju u njihovu predodžbu o izgledu krošnje voćke. Prejaka rezidba značajno smanjuje lisnu površinu, što ima negativne posljedice ne samo na rast voćke, nego izaziva kasniji ulazak u rod.

Česta je praksa da se svi izbojci na mladoj voćki prikraćuju za trećinu ili polovicu ukupne dužine kako bi se postiglo što bolje razgranjavanje. U nekim je slučajevima, naravno, prikraćivanje poželjno, ali ne treba zaboraviti da se dobro razgranjavanje i obrastanje izbojka puno lakše postiže povijanjem i izolacijom vrhova izbojaka nego njihovim prikraćivanjem.

Povijanje pod kutem od 45 do 50 stupnjeva u odnosu na provodnicu i odstranjivanje ili pinciranje svih mladica koje rastu u području od 15 do 20 cm od vrha izbojka imati će znatno bolji učinak nego njegovo prikraćivanje izbojka. Rezidba mladih voćaka ima za cilj uzgojiti krošnju s dobrim rasporedom grana, koje će moći nositi puno plodova kada voćka uđe u punu rodnost.

Danas za većinu voćaka postoje podloge slabije bujnosti koje omogućuju rano ulaženje voćke u rod, pa se rezidba za oblikovanje krošnje kombinira s rezidbom za rod kako bi se što ranije dobili plodovi. Takve voćke treba prikraćivati što je moguće manje, a prednost treba dati rezidbi u vegetaciji. Treba uklanjati ili pincirati suvišne mladice u fazi kada nisu narasle više od 5 do 10 cm.

Čim iz pinciranih mladica potjeraju pupovi koji se nalaze u pazušcima ostavljenih listova, pinciranje treba ponoviti. Rezidba u zeleno osobito je važna kod koštičavih voćaka čije rane teško zarastaju.

Proljetna rezidba tada postaje suvišna ili se svodi tek na popravljanje onoga što je propušteno obaviti tijekom vegetacije. Tako će se vegetativni rast usmjeriti u mladice koje su potrebne za oblikovanje odabranog uzgojnog oblika, te voćka neće trošiti asnnilate i hraniva na rast suvišnih izbojaka koje bi trebalo odbaciti rezidbom u vrijeme mirovanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.