Oprašivanje voćaka

3026

Znate li da je velika većina sorti trešanja samoneoplodna? To znači da pored željenih sorti trebamo u nasadu uzgajati i sorte oprašivače.

Kod trešanja je to sorta Stella. Stella je samooplodna sorta koja oprašuje veliku većinu ostalih sorti trešanja. Kod šljiva je primjerice to sorta Stanley, kod jabuka Zlatni delišes, kod krušaka Viljamovka i sl. Dakle, navedene sorte deklariramo kao oprašivače. Međutim, pogrešno je mišljenje kako je dovoljno u voćnjak ubaciti dvije iste sorte voćaka, primjerice dvije kruške Viljamovke. To nije ispravno razmišljanje jer trebamo znati da se Viljamovka ne može oploditi vlastitim polenom.

Stoga se u voćnjak sadi i druga sorta kruške čiji će polen nakon oprašivanja oploditi Viljamovku. I susjedov voćnjak može biti koristan?

Ukoliko imamo nepodesnog susjeda, ipak nam njegove voćke mogu biti od koristi. Ako niste znali, kod većine voćaka prevladava entomogamija ili u prijevodu oprašivanje pomoću kukaca.

Naime, najznačajniji «pomagači» kod oprašivanja voćaka su kukci, i to prvenstveno pčele. Smatra se da pčele od svih kukaca najviše prenose polen među voćkama, čak 80 posto. Međutim, zbog ograničenog leta pčela, sorte oprašivači ne smiju biti udaljeni više od 100 metara. Razumljivo je da u profi nasadima sorte oprašivače ipak trebamo uzgajati unutar samih redova voćaka jer je tako i njihova rodnost puno sigurnija.

Doista ne mogu razumjeti kako su naši preci znali za smokvinu osicu koja živi samo u cvati divlje smokve a koja vrši oplodnju pitome smokve. Tako, ukoliko nam smokve počnu opadati, trebamo znati da u blizini nema stabala divlje smokve. A to su nekako doznali naši preci koji su, primjerice, koncem lipnja odlazili u berbu divljih smokvica.

Potom bi ih nizali u vijence te vješali po granama smokava petrovača. Kako su u plodovima donijeli osice, tako su osigurali i bogat urod smokava. Slično je i s aktinidijom. Ukoliko imate žensku biljku, u nedostatku muške za vremena cvatnje s nje možete ubrati nekolike grančice koje trebate postaviti na rodne grančice ženskih biljaka. Ipak sigurnije je u blizini posaditi mušku aktinidiju. U nedostatku prostora postoji i solomonsko rješenje koje se ogleda u cijepljenju (kalemljenju) muške na žensku biljku ili pak obratno. U praksi se navedeno kalemljenje pokazalo više nego učinkovito.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.