Metode parenja koza

4543

Divlje ili slobodno parenje najčešće se odvija kod ekstenzivnog načina držanja koza.

Podrazumijeva držanje koza zajedno sa jarcima u periodu parenja (jedan jarac na 20 do 25 koza). Ovakav način parenja nepovoljan je iz razloga što se ne može pratiti koji jarac je osjemenio koju kozu, pa se ne može znati tko je otac jaretu. Osim toga ne može se ni voditi evidencija o broju skokova, ni o datumu osjemenjavanja.

Grupno ili haremsko parenje podrazumijeva dodjeljivanje određenoj grupi koza jednog jarca za vrijeme parenja. Ovakav način parenja je bolji od divljeg ili slobodnog, jer se poznaje otac jaradi i veći je broj osjemenjenih koza po jednom jarcu, ali utrošak radne snage je nešto veći. Ekonomičnije ga je provoditi na način da se jarci u dodjeljenu grupu puštaju ujutro i navečer, na sat-dva vremena.

Klasno parenje podrazumijeva svrstavanje priplodnih koza u određene klase po proizvodnosti, nakon čega se svakoj klasi dodjeli jarac iste klase, ili po mogućnosti bolje (jedan jarac za 30 do 50 koza). Ovakav način parenja je bolji od dva prethodno navedena.

Individualno parenje ili skok „iz ruke“ je način pripusta u kojem se korist jarac probač, koji se svako jutro uvodi u stado (prethodno opremljen keceljom kako nebi oplodio plotkinju), kako bi otkrio koje koze se nalaze u estrusu. Plotkinja u estrusu se pripušta pod jarca koji joj se planom pripusta dodjeli. Jednom jarcu može se dodjeliti 30 do 50 koza. Ovakav način pripusta je najpovoljniji, budući da se pouzdano znaju roditelji jareta i datum pripusta. Stoga ga treba primjenjivati kad god je to moguće, pogotovo na gospodarstvima koja proizvode rasplodna grla i vode matičnu evidenciju za životinje u uzgoju.

Umjetno osjemenjavanje na našim područjima se još uvijek ne provodi, ali obzirom na brojne prednosti ovakvog načina osjemenjavanja koza, te sve većim razvojem ovakvog načina osjemenjavanja koza u svijetu, smatra se da će u budućnosti i kod nas imati veliki značaj. Sperma za umjetno osjemenjavanje se uzima samo od zdravih i genetski visokovrijednih jarčeva, a velika prednost ovakvog načina osjemenjavanja jest da se jednim ejakulatom može osjemeniti veći broj koza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.