Šljivine osice

2415

Postoje dvije vrste šljivinih osica te se ubrajaju u najvažnije štetnike šljive. Redovito se javljaju svake godine s manjim oscilacijama. U godinama sa slabom cvatnjom, ove osice mogu prouzročiti štetu i višu od 50%.

Šljivine osice su štetočine koje imaju potencijal u potpunosti uništiti tek zametnute plodove. Imaju jednu generaciju godišnje i razvijaju se isključivo na šljivi. U proljeće, u vrijeme cvjetanja ranih sorti šljive, pojavljuju se prvi odrasli insekti. Nakon kratkotrajne dopunske ishrane, dolazi do kopulacije i ženke polažu pojedinačno jaja u osnovi cvjetova.

Na jednom cvijetu može se naći isključivo jedno jaje. Ženka može položiti nekoliko desetina jaja. Iz jaja se ubrzo pile sitne larve koje se ubušuju u tek zametnute plodove. Plod se u početku razvija, ali ubrzo otpada na zemlju. Oštećenja se mogu prepoznati po rupicama na vrhu ploda, a miris je neugodan i podsjeća na stjenice. Jedna larva može uništiti do nekoliko plodova. Broj plodova koje će štetiti ovisi o sinkronizaciji razvoja biljke domaćina i larvi.

Odrasle osice dužine su od 4,5 do 5,5 mm, a raspon krila im je oko 12 mm.tijelo im je sjajne crne ili žute boje.

Jaja su bubrežastog oblika, izdužena i prozirna.

Pagusjenice imaju izduženo, cilindrično i blago zaobljeno tijelo svijetložućkaste boje. Na prsima imaju tri para nogu, a na zatku sedam pari nogu. Narastu od 9 do 11 mm.

Ovaj štetnik prezimi u tlu u obliku ličinke. Krajem zime se kukulji. Odrasli oblici izlijeću tek kada temperatura tla na dubini od 5 do 10 cm dosegne 10 °C. U vrijeme cvatnje osice dolete na šljivu gdje se hrane nektarom i peludom. Ženka polaže po jedno jaje na način da leglicom zareže džepić s vanjske strane u listić čaške poluotvorenih ili otvorenih cvjetova. Jedna ženka odloži četrdesetak jaja. Ovisno o temperaturi, inkubacija traje 6 do 12 dana. Iz jaja izlaze ličinke u vrijeme završetka cvatnje. One izlaze najčešće s vanjske strane listića čaške pa se preko njegova ruba ubušuju u plodnicu.

Pagusjenica izgriza tkivo ploda i prelazi iz jednog u drugi plod tako da zapravo jedna gusjenica napadne 4 do 5 plodova. Za 15 do 20 dana pagusjenica završava svoj razvoj te ili padne zajedno s plodićem u kojem se nalazi na tlo ili se na tlo spušta po niti. Zavuče se u tlo i tu prezimi. Ima jednu generaciju godišnje.

Ličinke se ubušuju u plodnicu. Iz njih će se razviti pagusjenice koje će izgrizati tkivo ploda i sjemenke. Tako napadnuti plodovi otpadaju još dok su veliki kao glavica pribadače pa do veličine od 4 do 5 mm. Na otpalom plodiću se vidi izlazna rupa.

Suzbijanje se provodi primjenom insekticida u vrijeme početka izlaska pagusjenica iz jaja. Taj se rok najčešće poklapa sa završetkom pune cvatnje i s početkom otpadanja latica. U vrijeme cvatnje zabranjena je upotreba insekticida opasnih za pčele. Što je tretiranje bliže cvatnji preporučuju se insekticidi manje opasni za pčele (fosalon, endosulfan, triklorfon, deltametrin, alfacipermetrin).

U vrijeme otpadanja latica pčele većinom prestaju posjećivati cvjetove pa se mogu koristiti i ostali insekticidi (diazinon, dimetoat, fention, tiakloprid). Za postizanje dobre učinkovitosti važno je prskati iznutra prema van kako bi sredstvo što bolje pokrilo listiće čaške. Kritičan broj je ako se utvrdi 5% oštećenih cvjetova ili plodova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.