Dudova štitasta uš

1994

Dudova štitasta uš (Pseudoaulacaspis pentagona Targ.) štetnik je koji je dugi niz godina prisutan u našim krajevima. Ova štitasta uš iznimno je polifagan štetnik koji napada brojno ukrasno bilje, a od voćnih vrsta najveće probleme radi na breskvama.

Također možemo spomenuti da vrlo visok intenzitet napada može ostvariti i na maslinama i kiviju. Dudova štitasta uš se razvija na drvenastim biljkama, ukrasnom drveću i grmlju, rjeđe na zeljastim biljkama.

Naseljava sve nadzemne dijelove biljke uzrokujući smanjenje godišnjeg prirasta a u slučajevima jakog intenziteta napada dovodi do djelomičnog ili potpunog sušenja biljke. Prisutnost uši na plodovima voćaka umanjuje kvalitetu i tržnu vrijednost.

Dudova štitasta uš problem je koji je u ekspanziji zadnjih desetak godina a svake godine uzima sve većeg maha. Osim narušenoga estetskog izgleda ploda, ovaj štetnik iscrpljuje biljku svojim sisanjem, te biljka zaostaje u razvoju.

Štit ženke je okruglast, bijele do smeđe boje, promjera 2,2-2,8 mm. Tijelo ženke je svijetlonarančaste boje, gotovo okruglo, na zatku trostruko zašiljeno. Dužina tijela ženke iznosi oko 0,9 mm. Štit mužjaka je bijele boje, duguljast i ima tri plitke brazde, dugačak je oko 1 mm. Prezime ženke ispod štita. Visoke i niske temperature nepovoljno djeluju na ovog štetnika. U Italiji je zapaženo da je stadij ličinke osjetljiv na suha i topla ljeta, bez obzira što je ovo termofilna vrsta.

Suzbijanje dudove štitaste uši provodi se tijekom zime primjenom uljanih pripravaka. Uspjeh suzbijanje uvelike ovisi o kvaliteti aplikacije. Za suzbijanje dudove štitaste uši tijekom zimskog mirovanja preporučamo primjenu pripravka Oviphyt u koncentraciji 3-4 % (3-4 l/100 litara vode). Drugi rok suzbijanja je tijekom vegetacije, u časku izlaska i razilaženja ličinki. U ovoj fazi postižu se najbolji rezultati u suzbijanju ovog štetnika. Tada se mogu koristiti pripravci kao što su Boxer 200 SL, Actara, Karate zeon i dr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.