Voćarski alat u rezidbi

1677

Za kvalitetnu, lakšu i bržu rezidbu potrebno je odabrati odgovarajući i za rad pripremljen alat, koji treba biti oštar, čist, prikladne konstrukcije i izrađen od kvalitetna materijala.

Za rezidbu se upotrebljavaju voćarske škare, voćarski noževi, pile i pribor za oštrenje (turpije i razne vrste bruseva).

Voćarskim škarama (nožicama) – režemo tanje grane (promjera do 25 mm). Upotrebljavaju se kad nije neophodno potrebna velika kvaliteta prereza, jer se njima ne mogu izvesti precizni presjeci bez nagnječenja kore i drveta, a svako takvo nagnječenje nepovoljno utječe na zacjeljivanje rana.

Škare moraju biti propisno stegnute, tako da ne pružaju veliki otpor rezaču, a isto tako poželjno je da nisu previše labave, jer time drobe i nagnječuju staničje kore i drveta oko presjeka. Najprikladnije su voćarske škare koje imaju dvije susretne oštrice.

Za rezidbu debljih grana koriste se posebne škare koje su konstrukcijski prilagođene za te zahvate. Tim škarama se režu grane debljine 30-50 mm. Isto tako postoje škare sa tzv. telepatskim drškama za rezidbu grana koje su u višim dijelovima krošnje i koje rezač s tla ne može dohvatiti običnim škarama za deblje grane.

Voćarski nož (hipa) – služi nam kad želimo postići precizan i ravan presjek, stoga, najčešće ga koristimo kod rezidbe mladih voćaka, kad odstranjujemo štrljak ili prikraćujemo podlogu iznad mjesta cijepljenja. Njime možemo i zagladiti rane na debljim granama, nakon reza pilom, jer pilom se staničje kore i drveta jače oštećuje. Nož s obje strane nije isti, s jedne strane je ravan, a s druge je uzdignut od oštrice prema gore.

Oštrimo ga brusom, ali nikad onu ravnu stranu, i kod reza ravna strana uvijek je okrenuta prema dijelu koji ostaje na voćki. Njime uvijek režemo na potez, a ne na pritisak. Najčešće ga koristimo u manjim voćnjacima, jer rad s njim je sporiji, pa time i skuplji.

Pile – koristimo ih kod prikraćivanja ili odstranjivanja debljih grana. Imamo dva tipa pila koje koristimo pri rezidbi: list i luk pile. Luk pile mogu biti izrađene s pomičnim i nepomičnim listom.

Najviše se koristi sklopiva voćarska pila. Listovi pile urađeni su tako da se na njima nalaze zupci koji su postavljeni tako da je svaki drugi zubac blago izvijen u drugom smjeru. Listovi se izrađuju s veličinom zubaca od 3 do 5 mm. Najprikladnije su pile sa srednje velikim zupcima. One s malim zupcima nisu prikladne jer se pri rezidbi nabija piljevina između zubaca, pa nisu učinkovite, dok one s velikim zupcima jače oštećuju staničje kore i drveta, čime je kasnije otežano zarastanje tih rana. Pile se oštre turpijicama, i to svaki drugi zubac u suprotnom smjeru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.