Na zaraženim listovima asimilacija je slabija, a transpiracija pojačana zbog čega voćka slabi. Zaraženi plodovi otpadaju zbog čega je urod manji. Zaraženi plodovi imaju manju tržnu vrijednost.
Simptomi
- listovi – nastaju maslinaste mrlje koje su difuzno raširene, najčešće u zoni žila, kad je zaražen veći
- dio plojke list otpada već tijekom ljeta
- peteljke – na njima se vide uzdužne nekroze zbog čega list otpada
- cvjetovi – na laticama se javljaj maslinastozelena prevlaka, nakon čega zaraženi dio posmeđi
- plodovi – osobito su osjetljivi mladi tek zametnuti plodovi koji nakon zaraze mogu otpasti ili dolazi do trajne deformacije ploda uslijed nejednolikog rasta zdravog i bolesnog tkiva ploda
Biologija štetnika
- prezimljuje u formi plodnog tijela kojeg nazivamo pseudotecij, ali i u obliku konidija u rak ranama i pupovima
- pseudotecij dozrijevaju u proljeće, kroz duži period i ono se poklapa sa fenofazom
bubrenja i otvaranja pupova ( B-C-C3) - iz zrelih pseudotecija oslobađaju se askospore koje vrše infekciju na otvorenom pupu ili listu jabuke
- za oslobađanje askospora potrebna je kiša uslijed koje pseudoteciji nabubre,
askusi na vrhu pucaju i aktivno izbacuju askospore u zrak te ih preuzimaju zračne struje
koje ih prenose na manje ili veće udaljenosti na otvorene pupove te vrše primarnu zarazu - za ostvarenje primarne infekcije list mora biti vlažan određeno vrijeme kako bi spora mogla proklijati
- u ovisnosti od dužine vlaženja i temperature izrađen je Millesov dijagram koji kazuje
kod koje temperature i dužine vlaženja može se očekivati infekcija - sve askospore u pseudoteciju ne dozrijevaju istovremeno već u periodu od 2-3 mjeseca
- u našim klimatskim prilikama to traje do sredine mjeseca lipnja
- nakon primarne infekcije i isteka inkubacije gljiva u pjegama fruktificira i stvara konidije kojima se ostvaruju sekundarne zaraze
- konidije masovno nastaju pri relativnoj vlazi traka od 90% i temperaturi od 16-22 °C
- one su čvrsto vezane za konidiofore i samo ih kiša može odvojiti, rjeđe vjetar, koji ih
raznosi na manje udaljenosti po voćnjaku - plodovi jabuka starenjem postaju otporniji na pojavu fuzikladija, no mogu se inficirati pred samu berbu,a simptomi se uočavaju tek u skladištu