Rajska ptica ili strelicija

5418

Rajska ptica je tropska biljka porijeklom s Kanarskih otoka i Latinske Amerike gdje u prirodnim staništima raste slobodno kao divlje cvijeće.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Postoji više vrsta strelicija ali za uzgoj je najomiljenija Strelitzia reginae, u prijevodu kraljevska strelicija poznata po svojim vatreno narančastim cvjetovima neobičnog i atraktivnog izgleda.

Strelicija je jedno od najprodavanijeg cvijeća na svijetu zbog jačine, otpornosti i trajnosti cvijeta. Cvijet u vazi može ostati svjež do 20 dana. Ova se biljka sve više uzgaja kao sobna biljka. Njezini listovi također su neobični, slični listovima banane. Cvjetovi su vrlo trajni, ppsebno lijepi i otvaraju se lepezasto. Naraste 1 do 1,5 m visoko pa je potrebno osigurati dovoljno prostora za biljku.

Iako izgleda vrlo egzotično, ova biljka ne traži nikakvu pretjeranu i posebnu njegu. To je još jedan razlog popularnosti ove biljke. Treba dosta svjetla ali ne direktno sunce. Idealno mjesto za držanje strelicija je ostakljena veranda ili mali staklenik. U nedostatku idealnog, dovoljno će biti mjesto pokraj većeg prozora.

Sadi se u cvjetni lonac, u kupovnu zemlju za cvijeće, ovoj kupovnoj zemlji možemo dodati malo gline i zrelog stajskog gnoja. U nedostatku stajnaka poslužit će kompost. Jednom tjedno prihranjuje se tekućim gnojivom za cvjetnice.

Strelicija traži umjereno zalijevanje i to tek kad sc zemlja u loncu počne sušiti. Nakon zalijevanja višak vode iz podloška obavezno treba odliti. Poželjno je u podložak staviti kamenčiće kako bi se održavala visoka vlažnost a pri tom korijen nije u kontaktu s vodom što može biti pogubno za biljku. Biljku povremeno poprskamo mlakom vodom po listovima. Za uzgoj su pogodna sva umjereno topla mjesta u stanu. Zimi je treba držati u svjetloj prostoriji pri temperaturi od 13 do 17° C.

Strelicija cvate od studenog do proljeća. Cijele će zime ukrašavati vaš stambeni prostor, jedan busen daje oko 30 cvjetova. Ova biljka je dugovječna pa ćete godinama uživati svake zime u nesvakidašnjim cvjetovima. Zbog dekorativnosti i trajnosti cvijeta, strelicija je idealna za aranžmane u kombinaciji sa zimzelenim biljkama, crnogoricom i ukrasnim travama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.