Neparazitske bolesti na jabukama

1788

Stres od visokih temperatura često je povezan s nedostatkom vlage u tlu pa tada jabuka trpi od suše. Listovi gube turgor, izgledaju „uvenulo“, mijenjaju boju u žutu, a zatim posmeđe i prerano otpadnu.

Biljka pod utjecajem suše odbacuje plodove, a nedozreli plodovi opadaju prerano te urod može biti znatno smanjen. Ako se sušno razdoblje poklopi s fazom formiranja cvjetnih pupova, urod će u sljedećoj godini također biti smanjen. Često se u takvim slučajevima prekasno počinje s navodnjavanjem pa dolazi do pucanja plodova zbog prevelikih obroka vode.

Oštećenja od visokih temperatura i jakog sunčevog svijetla mogu se vidjeti na listovima i plodovima u obliku većih ili manjih ožeglina. Ta je pojava izraženija na južnim dijelovima krošnje, koji su jače izloženi suncu. Do manjih ožeglina može doći nakon ljetne rezidbe kada plodovi ostanu direktno izloženi suncu.

Tijekom ljeta česta je pojava jakih vjetrova praćenih tučom, koja osim ostalih biljnih dijelova oštećuje i plodove. Staklavost plodova proizvođači rijetko primjećuju. Ta oštećenja mogu se primijetiti na prerezu ploda. Pojedini su dijelovi ploda prozirni, jer stanični sok prodire u međustanične prostore. Rjeđe su zahvaćeni dijelovi ploda ispod kožice ploda. Tada se kroz kožicu primjećuju tamnozelene mrlje. To je tipični fiziološki poremećaj mladih i slabo rodnih stabala na kojima je omjer lisne površine i broja plodova nenormalno velik. Prema tome, pojavi staklavosti pogoduju svi čimbenici, koji pogoduju razvoju relativno prevelike lisne mase u odnosu na broj plodova.

To su, primjerice, prejaka gnojidba dušikom, prejako prorjeđivanje plodova, prejaki rez i dr. Kod rodnih stabala jabuka staklavost mogu izazvati visoke temperature i jako sunčevo svjetlo tijekom zriobe plodova. Pojava je češća kod plodova na južnoj strani krošnje, koji su jače izloženi visokim temperaturama i jakom sunčevom svjetlu. Česta je pojava staklavosti na plodovima na kojima se pojavljuju i ožegline od sunca.

Osjetljive su sorte mekog mesa ploda, kao Delicious, Jonathan, Stayman i dr. Kod tih sorata taj poremećaj može nestati tijekom nekoliko mjeseci skladištenja, osobito ako nije vrlo izražen. Ako se javlja u jakom intenzitetu, treba očekivati posmeđenje mesa oko sjemenjače ploda, smekšavanje centralnog dijela i propadanje plodova tijekom skladištenja. Intenzitet pojave staklavosti može se smanjiti ranijom berbom. Tijek dozrijevanja treba pratiti te kod pojave prvih znakova staklavosti na prerezu ploda treba odmah započeti berbu. Kako je staklavost plodova u tijesnoj vezi s nedostatkom kalcija u plodu, ta pojava može biti dobar indikator za „gorke pjege“.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.