Moljac kružnih mina

400

Ova vrsta zbog učestalosti pojave i velikih šteta koje čini u intezivnim nasadima jabuke je svakako najvažnija od svih ostalih vrsta lisnih minera koji se javljaju na jabuci.

Izvor: Wikipedia

Gusjenice moljca okruglih mina nakon izlaska iz jaja, koja su pojedinačno odložena na naličju lista, ubušuju se u list gdje kružno hranjenjem prave okruglu minu promjera od 10 – 12 mm dobro vidljivu s gornje strane lista. Ovaj štetnik ima tri generacije. Miner prezimi kao kukuljica koja se nalazi u rašljama grana ili na deblu. Kukuljice su bijele boje veličine i oblika sjemenki trava. Sve više je informacija da moljac kružnih mina postaje i sanitarni problem. Kukuljice se nalaze na plodovima uz peteljku i čašku što smeta i odbija potrošače.

Velik broja mina ovog štetnika u jesen te nazočnost kukuljica tijekom zime je prvi signal o potrebi praćenja leta leptira prve generacije, odlaganju jaja i početku ubušivanja gusjenice u list. Praćenje pojave leptira minera obavlja se feromonskim klopkama koje treba u voćnjak postaviti već u cvatnji jabuka. Nakon ulova leptira na feromonsku klopku traže se jaja štetnika. Jaja se u pravilu nalaze na naličju 4-tog lista od vrha izbojka, ali i na listovima u cvjetnoj gronji, a moguće ih je naći samo pomoću lupe koja povećava najmanje 5 puta.

Kritični broj je 100 jaja na 100 pregledanih listova. Prva se generacija javlja u cvatnji sorte Idared, a razvojni ciklus pojedine generacije traje oko mjesec dana. Minera pokušavamo također suzbiti zajedno s lisnim ušima, jabučnom osicom i savijačem. Katkad se rokovi poklope, a katkad i ne. Za suzbijanje se mogu rabiti neonikotinoidi ili regulatori razvoja kukaca. Organofosforni insekticidi, koje se rabe protiv lisnih uši i jabučnog savijača imaju slab postrani učinak na minere. Pri suzbijanju treće generacije na ranim sortama karenca je ograničavajući faktor primjene.

Najučinkovitije suzbijanje postiže se suzbijanjem prve generacije kada su razvojni stadiji međusobno odvojeni u odnosu na drugu i treću generaciju kada su prisutni svi razvojni stadiji. Suzbijanje ovog štetnika počinje već u stadiju jaja nakon cvatnje jabuka i to biotehničkim insekticidima iz skupine regulatora razvoja kukaca.

Drugo tretiranje treba obaviti u vrijeme izlaska gusjenica iz jaja tj. pojavom malih mina veličine 1 mm s insekticidima iz skupina neonikotinoida i naturalita. Učinak suzbijanja na kasnije stadije ličinki znatno je slabiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.