Rezidba stabla višnje

235

Višnje se najčešće režu u obliku vaze. Visina je debla od 50 do 70 cm. Taj uzgojni oblik nema provodnice. Karakteristično je da tri osnovne skeletne grane zatvaraju kut od 120 stupnjeva , a prema položaju provodnice zatvaraju kut od 45 do 50 stupnjeva.

Razmak osnovnih skeletnih grana po visini jest oko 10 cm. Vaza osigurava dovoljnu osvijetljenost krošnje i plodova. Nakon sadnje sadnica se prikrati na 70 cm. Ostavljaju se tri najbolje raspoređene postrane grane, koje se svijanjem i vezivanjem prilagođavaju.

Druga godina sadnje

Na svim skeletnim (primarnim) granama raspored sekundarnih grana takav je da svaka grana izbija u stranu, tj. da se grane ne križaju.

To se postiže da se sekundarne grane prve etaže pružaju u istom smjeru za sve tri primarne grane, desno ili lijevo. Sekundarne grane druge etaže pružaju se u suprotnom smjeru, a sekundarne grane treće etaže u istom smjeru kao grane prve etaže sekundarnih grana.

Sekundarne grane prve etaže uvijek su dulje od grana druge, a ove pak od grana treće etaže. Osim toga, sekundarne grane prve etaže imaju oštriji kut od grana druge etaže, a ove od grana treće etaže.

Za višnje je najvaûnija zimska rezidba. Ljetna rezidba nije potrebna te se ne obavlja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.