Što rezidbom na voćki treba odstraniti?

256

Kao i za određivanje jačine rezidbe, i za određivanje izbojaka ili grana koje treba odstraniti, moramo se prije svega voditi ciljem koji želimo postići.

U prvim godinama treba oblikovati krošnju, stoga treba slijediti upute za oblikovanje odgovarajućeg uzgojnog oblika. Kada voćka počne davati prve plodove, treba naučiti raspoznavati rodne izbojke i rezidbu obavljati radi održavanja rodnosti i odabranog uzgojnog oblika, pazeći da ostavljeni izbojci imaju dobro osvjetljenje i da su pravilno raspoređeni.

Postoji nešto na voćkama što nije teško prepoznati i što treba uvijek odstraniti. To u stare, oštećene, polomljene grane ili one koje su oštetili bolesti i štetočine. Ranije je napomenuto da rezidba pridonosi održavanju dobrog zdravstvenog stanja voćke, zato se u rezidbi ne smiju zaboraviti odstraniti nevedene grane.

Da ne odstranimo ništa drugo, nego da samo uklonimo grane koje su izvor bolesti ištetočina za ostale zdrave grane, za voćku smo dosta učinili. Ako pri tome odstranirno i grane koje se međusobno zasjenjuju ili ometaju prodor vjetla u unutrašnjost krošnje, obavili smo djelomičnu rezidbu voćke. Ona će biti završena kada prorijedimo suvišne rodne izbojke kako bi mo u postavili ravnotežu rasta i rodnosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.