Izbor sadnog materijala oraha

191

Kvaliteta sadnica ima izniman značaj za primanje nakon sadnje, za rast i razvoj, odnosno za pun uspjeh proizvodnje oraha.

Izvor: Wikipedia

Prilikom izbora sadnica potrebno je obratiti pozornost na sljedeće: razvijenost korijena i nadzemnog dijela, autentičnost sorte i podloge, starost i zdravstveno stanje sadnice, znakovi mehaničkog oštećenja.

Sadnice prve klase s dobro razvijenim korijenovim sustavom i potpuno zrelim nadzemnim dijelom u cijeloj svojoj dužini se koriste za podizanje nasada oraha.

Sadnice trebaju imati dobro sraslo spojno mjesto te moraju biti uspravne i bez mehaničkih oštećenja. Slabije sadnice pod istim uvjetima uzgoja u stalnom mjestu zaostaju u razvoju, slabije se primaju i zimi stradaju od mraza. Naročito je važno da sadnice imaju jak korijenov sustav, što očuvaniji prilikom vađenja. Zbog toga strojno vađenje ima velike prednosti nad ručnim jer je bolje, brže i jednostavnije. Takvim pristupom se pri vađenju čuvaju upravo one sitne žilice o kojima primanje najviše ovisi.

Također, identitet sorte mora biti apsolutno siguran jer se svaka pogreška odražava višestruko nepovoljno kao i identitet podloge koji je vrlo važan jer o njemu ovisi razvijenost, rast i rodnost stabla oraha.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.