Priprema tla i sadnja živice

5593

Sadnja formalnih živica obavlja se u nizu, tj. živica se sadi u jarke na odgovarajući razmak.

Razmak između sadnica ovisi o vrsti biljke koju sadimo, a za visoke ograde on iznosi oko 50 cm, dok za sadnju niskih živica (patuljaste vrste) je oko 25-30 cm. Prije sadnje vrlo je važno dobro pripremiti tlo u koje se vrši sadnja, a zatim se prema planu sadnje iskopa jarak 50 x 50 cm, odgovarajuće duljine. Dno jarka se dobro razrahli i popravi dodavanjem komposta i treseta.

U većini slučajeva živice se sade u jedan red. Na taj način biljke dobivaju više svijetla i općenito imaju više uvjeta za rast u odnosu na dvoredne živice. Priprema tla za sadnju neformalnih živica je kao kod pojedinačne sadnje grmlja, tj. sastoji se od kopanja jama odgovarajućih dimenzija (oko 60 x 50 cm), odlaganja i popravljanja iskopane zemlje dodavanjem komposta i treseta.

Sadnja kontejniranih sadnica se obavlja tijekom čitave godine, baliranih sadnica u proljeće i jesen, a sadnica golog korijena u razdoblju mirovanja biljaka.

Kod proljetne sadnje obvezno se provodi obrezivanje biljaka. Kod jesenje sadnje ovaj nužni povratni rez na 1/3 visine, koji služi jačanju izboja, provodi se tek idućeg proljeća. Kod konifera (u slobodnoj sadnji) nema nikakvog prikraćivanja.

Kad se izvrše sve pripreme, može se započeti sa sadnjom. Kod formalnih živica biljke se postave na odgovarajući razmak pa se jarci dopola zaspu pripremljenim supstratom (zemlja, treset i kompost). Tlo se lagano zbije oko sadnice i opet zaspe ostatkom zemlje. To sve se još jednom dobro zbije i zalije vodom.

Sadnja neformalnih živica odvija se po istom postupku, ali ne u jarak, nego u pripremljene rupe za sadnju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.