Preporuke nakon berbe i prilikom skladištenja voća

476

Sa svim plodovima, bilo konzumnim ili za daljnju preradu, mora se rukovati što je opreznije moguće te uložiti dodatne napore u svrhu smanjenja fizičkih oštećenja, npr. udaraca u svim fazama rukovanja nakon berbe, a prije prešanja.

Uzgajivači jabuka i drugi proizvođači sokova koji nemaju uvjete za kontrolirano skladištenje, moraju osigurati prešanje plodova što je prije moguće nakon branja.

Za skladištenje u kontroliranoj atmosferi, tamo gdje je to primjereno, napraviti provjeru skladišnog prostora na nepropusnost plinova i sve opreme za monitoring prije početka berbe. Temeljito ohladiti skladišta prije upotrebe.

Tamo gdje je primjereno, fungicidi se mogu koristiti nakon berbe uz uvjet da su odobreni za takvu primjenu. Uskladištene jabuke trebaju biti redovno pregledavane, barem jednom mjesečno, u svrhu provjere intenziteta pojave skladišnih bolesti (truleži plodova); zabilješke o intenzitetu pojave bolesti (truleži) plodova tijekom skladištenja treba voditi svake godine. Metoda uzorkovanja treba biti primjerena radi smanjenja rizika od atmosferskih promjena u skladištima s kontroliranom atmosferom.

Nasumični uzorci plodova moraju se pohraniti u odgovarajuće spremnike (npr. mrežaste vreće) smještene blizu kontrolnih otvora radi praćenja stanja plodova tijekom vremena skladištenja. Uzorci trebaju biti pregledani na pojavu truleži, općenito stanje plodova i rok trajanja barem jednom mjesečno. Kraći intervali mogu se preporučiti u skladištima gdje su uvjeti skladištenja niži od optimalnih i/ili gdje plodovi imaju predviđen rok trajanja manji od 3 mjeseca, zbog nepovoljnih uvjeta tijekom dozrijevanja i/ili berbe.

U slučaju kada uzorci ukazuju na probleme sa stanjem plodova, moraju se poduzeti prikladne mjere za uklanjanje plodova radi upotrebe prije nastanka većih oštećenja.

Razvoj plijesni obično se odvija u toploj okolini. Brzo hlađenje i održavanje atmosferskih uvjeta skladištenja poboljšati će stanje plodova. U idealnom slučaju, plodovi bi trebali biti pohranjeni i ohlađeni na manje od 5 °C u trajanju od 3 do 4 dana te na optimalnu temperaturu unutar dodatna 2 dana. Uvjeti kontrolirane atmosfere trebaju se postići unutar 7 – 10 dana od početka skladištenja, a režim izrazito niskog kisika (tj. manje od 1,8 % kisika) treba se uspostaviti unutar daljnjih 7 dana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.