Uzgoj i tov gusaka

7034

Brojlerski tov guščića započinje  već u prvom danu života. Prva 4 tjedna guščiće treba držati u zatvorenoj prostoriji koja se zagrijava; u krugove promjera 1.5-2 m stavlja se 80-120 guščića. Nakon 4. tjedna mogu se preseliti u prostorije koje se ne zagrijavaju.

Intenzivan tov traje, u pravilu, 8-10 tjedana, i za to vrijeme guščići postižu težinu 4-5 kg. Primjenjuje se podni sistem tova, a kao stelja služi sjeckana slama, piljevina, drvena strugotina i slično.

 

Srednje mase brojlera gusaka bijele talijanske pasmine

spol/tjedan starosti 3. tjedan 8.tjedan 12. tjedan
muški 1.7 kg 4.8 kg 5.3 kg
ženski 1.4 kg 4.2 kg 4.5 kg

Polu-intenzivan tov

Osim intenzivnog tova može se provoditi i polu-intenzivan tov. Guščići se puštaju na ispašu, gdje se u početku hrane  zelenom masom i koncentriranom hranom. Kasnije se obrok sastoji samo od zelene mase i nešto zrnate hrane. Jedan do dva tjedna prije kraja tova smanjuje se količina zelene mase i uvodi se obrok s koncentratima. Tov na ispaši obično traje 2-2.5 mjeseca. Za to vrijeme guščići postignu 3.5-4 kg žive vage.

Tov pečenica

Da bi postale ‘pečenice’ guske se  tove tijekom ljeta na paši, a u jesen se dotovljavaju u boksovima tijekom 3 tjedna. Boksovi su dimenzija 4 x2 m i u njih stane 30 životinja (0.25 m2/grlo). Na kraju tova životinje teže 3-5 kg. U boksovima je životinjama potrebno osigurati  15 cm hranidbenog stola i 5  cm pojilice po životinji.

Proizvodnja guščje jetre

Radi jetre se tove guske stare 4-6 mjeseci, a teže od 4 kg. Odabrana grla se drže zatvorena i s pašnjačkog uzgoja se postepeno prevode na  intenzivnu ishranu kukuruzom. U pripremnom periodu, kako bi im se proširio jednjak, guskama se daje veća količina voluminozne hrane (zelena masa, repa, krumpir). Poslije toga guske se počinju kljukati pomoću specijalnog stroja ili ručno. Šopanje ručno traje 5 minuta po guski x 3 puta dnevno. Strojno šopanje traje 1 minutu po guski x 4 puta dnevno. Dnevno se guske šopaju s 0.7-1.2 kg  kukuruza. Kukuruz se prethodno navlaži ili prokuha. Doda mu se 1% kuhinjske soli, 1% masti ili ulja i  vitaminsko–mineralni dodaci. Ukupna potrošnja kukuruza  tijekom 3-4 tjedna je oko 21 kg po guski.

Osvjetljenje tijekom kljukanja treba biti oko 0.5 W/m2, temperatura 13-18°C. Guske 12 sati prije klanja ne dobivaju ništa za jesti.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.