Sorta jabuka FUJI

114

Fuji je sorta nastala križanjem sorti Crveni delišes × Ralls Janet. Selekcionirana je 1939. g. u Istraživačkoj stanici Tohoku, Fujisaki, Aomori, Japan. U proizvodnji od 1962. g.

Omiljena je sorta jabuke u Japanu, a većina proizvodnje smještena je u prefekturama Nagano i Aomori, od kuda i potječe većina klonova. Sa sve većim prihvaćanjem europskih potrošača ove jabuke, i u Europi se posljednjih godina pojavljuju nove selekcije Fujia, a posebice otpornih na fuzikladij i manje podložnih alternaciji.

Oprašuju ga: Elstar, Gala, Zlatni delišes, Granny Smith. Vrlo podložan alternaciji i teško se prorjeđuje.

Srednje je krupna jabuka težine oko 200 g. Osnovna boja ploda je zeleno-žuta s ružičasto-crvenim dopunskim preljevom. Dopunska boja se mijenja ovisno o klonu, a po tipu obojenja klonovi su podijeljeni u tri skupine: A. B i C. Skupina A predstavlja prošarane tipove, skupina B uključuje tipove s prošaranim preljevom, a skupina C uključuje potpuno obojene tipove u obliku preljeva. Obojenje koje imaju klonovi iz skupine A je najpoželjnije, dok oblik obojenja C nije poželjan, te se uglavnom ne koriste u daljnjoj selekciji. Dopunska boja često nije stabilna, pa klonovi koji su klasificirani kao prošarani mogu dati i plodove s obojenjem u obliku preljeva i obrnuto.

Meso je čvrsto, vrlo sočno, slatko, krem boje. Vrlo ukusna jabuka. Zbog velike količine šećera sklona je pojavi staklavosti plodova. Dozrijeva sredinom do kraja listopada. Osjetljiva na količinu CO2 u hladnjačama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.