GALA, slatka i hrskava jabuka

45

Diploidna sorta podrijetlom s Novog Zelanda. Nastala je križanjem roditeljskih sorata Kidd’s orange red × Golden delicious.

U proizvodnji je od 1965. godine. Stablo je bujno i potrebna je jača rezidba, a osjetljiva je i na krastavost. Sazrijeva početkom 9. mjeseca, a u sušnijim godinama krajem 8. mjeseca, te rano i obilno rodi, a cvate srednje kasno. Dobri oprašivači su Golden delicious, Delicious, Granny Smith, Jonathan i Fuji.

Potrebno je spomenuti da crveni mutanti ove sorte (Galaxy, Royal Gala, Regal Gala, Imperial Gala) cvjetaju u isto vrijeme, ali se međusobno ne oprašuju. Plodovi imaju izduženo koničan oblik, mogu biti sitne do srednje veličine.

Temeljna boja pokožice ploda je žuta koja na sunčanoj strani prelazi u sekundarnu narančastocrvenu koja prekriva do 50 % površine. Postoje klonovi koji su 100 % crveni. Meso je kremaste boje, sitnozrnaste strukture, hrskavo, slatko i sočno s izvrsnom teksturom i visokom kvalitetom kakvu preferiraju izbirljivi sladokusci.

Zbog veličine plodova, tanke kožice i blagog okusa, predstavlja pravi izbor za djecu. Čuva se dobro i nije pretjerano osjetljiva na gorke pjege i skald. Zahvalna je sorta, postoji veliki broj klonova raznih boja i oblika obojenja.

Nedostatak je manjak kiselina i eventualna ranija berba krajem osmog mjeseca u sušnijim godinama. Isto tako sorta je poprilično osjetljiva na fuzikladij, odnosno krastavost plodova te je ipak nužno obaviti nekoliko prskanja. Rodi obilno i nužno je prorjeđivanje. Međutim, kome odgovara slatka, kristal hrskava i crvena jabuka, idealan je izbor.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.