Jabuka na vrata, bolest kroz prozor!

281

Ima dosta istine u ovoj staroj narodnoj izreci. Jer malo koja voćna vrsta ima toliku ljekovitost kao jabuka. Pored toga, s medicinskog su gledišta i najstariji liječnici veličali kure s jabukama.

U srednjem se vijeku nije savjetovao za lijek samo plod, nego i njeni cvjetovi te listovi, i to najčešće protiv očnih bolesti. Čaj od njenih pupoljaka bio je pak namijenjen liječenju žutice, glavobolje, grčeva i otežane probave. S druge strane, od davnina je poznato kako kora jabuke općenito jača organizam, steže tkiva i snižava temperaturu. A sam plod jabuke djeluje umirujuće te oslobađa bronhije i nos od nakupljene sluzi.

Posebice je ljekovit čaj od jabuke u kombinaciji s medom, premda se može pripraviti i kao sirup. Također, sok od jabuke može vrlo dobro poslužiti i za vanjsku primjenu jer kada se nanese na kožu, zateže je i uljepšava ten. Ne treba zanemariti niti jabukovaču koja nastaje alkoholnom fermentacijom jabučnog soka. Dakle, iako sadržava alkohol, u malim količinama je preporučljiva za konzumaciju. No, ukoliko se koristi u većim količinama, ista razara želučanu stjenku i uzrokuje pojavu čira na želucu. Ali, ukoliko ste istinski ljubitelji jabuka, od sada ih konzumirajte još više, a ako ih do sada niste imali zastupljene u prehrani, zaista je vrijeme da ih uvrstite u malo većim količinama. Jer bit ćete puno zadovoljniji, zdraviji i ljepši.

Istraživanja su pokazala da jabuke gomilaju kalcij u kostima bolje nego mlijeko i mliječni proizvodi, pospješuju pamćenje, sprječavaju karijes dok neljuštene liječe od zatvora a ribane od proljeva. Jabuka bez kore ili u kuhanom obliku preporuča se bolesnicima oboljelim od žuči, osjetljivim debelim crijevom ili čirom na želucu.

Međutim, iako su sve jabuke dobre, uvijek postoje i prve među jednakima, barem tako tvrde kanadski stručnjaci. Oni su ustanovili kako je na vrhu super-zdrave jabučne gomile sorta Crveni delišes koja sadržava i najviše polifenola. A polifenoli su korisne biljne tvari povezane sa smanjenjem rizika od različitih bolesti, počevši od raka i astme pa sve do dijabetesa. I dok čitamo o brojnim ljekovitim svojstvima ovog rajskog voća, možemo samo zaključiti kako se u jednoj jedinoj jabuci krije pola ladice lijekova! Barem tako tvrde stručnjaci…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.