Pripravci za zimsku zaštitu

60

U narodnom i stručnom žargonu često možemo čuti uzrečicu «plavo prskanje» ili «plavo kupanje». Prva označava činjenicu kako se zimska zaštita od davnina provodi sredstvima na bazi bakra čija je temeljna plava boja.

Od tuda i naziv plavo prskanje. S druge strane, plavo kupanje označava postupak zimskog tretiranja koje se provodi velikim količinama škropiva. Jer pravilnim tretiranjem voćku i sami trs vinove loze moramo doslovce okupati pripremljenom otopinom pesticida, a sve kako bi dotični pesticid ušao i u najdublje pore drveta ili trsa, u čijem skrivenom dijelu prezimljuju štetni organizmi. Drugim riječima, za uspjeh zimskog prskanja bitna je dobra kakvoća rada-veliki utrošak tekućine (prskanje a ne raspršivanje) i zahvaćanje doslovce svih biljnih dijelova.

Spomenimo još kako se u svrhu zimskog prskanja koriste pripravci na bazi bakra kao što su: Champion, Cuprablau Z, Bordoška juha, Modra galica i dr. Male korekcije pojavile su se kod primjene uljano organofosfornih insekticida od kojih se neki više nikada neće ni koristiti u zaštiti voćaka i vinove loze. Ali, pošto navedene pripravke nabavljamo isključivo u poljoljekarnama u kojim postoji odgovarajuće stručno osoblje, ono vam neće zaboraviti dati i detaljne upute vezano za primjenu odgovarajućih pesticida.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.