Marmolada, poznata sorta jagode

271

Sorta je selekcionirana u Ferari (CIV) 1984., a u proizvodnji je od 1989. Nastala je križanjem sorata Gorella × Sel. n15. Uzgaja se u srednjoj Europi. Nekoć je bila vodeća sorta u Hrvatskoj, ali danas se sve manje uzgaja.

Kompaktna, srednje bujna i uspravna rasta. Sorta visoke rodnosti, otporna na niske temperature, slabo osjetljiva na Oidium, a kruna cvijeta je nešto osjetljivija na Botrytis.

Listovi su tamnozeleni i nikad klorotični. Eliptično-zaobljenog su oblika, nazubljeni, srednje veliki te s kratkom peteljkom.

Vrijeme cvatnje je srednje kasno. Cvijet je uzdignut iznad lišća, velik, bogat polenom. Cvatnja je obilna i dugotrajna s uzdignutim cvjetovima. Rodnost je visoka.

Vrijeme dozrijevanja je 3 dana nakon Elsante (u kontinentalnom području od 23. do 27. svibnja)

Srednje velik, pravilno koničan, crvene do ciglastocrvene boje, sjajan, s ponekad blago nepravilnim prvim plodovima. Vrh ploda je šiljast, a u sredini malo spljošten. Čaška je srednje veličine i ne odvaja se lako od ploda. Meso ploda je narančasto crvene do crvene boje, osrednje čvrsto, srednje slatkoće i kiselina, slabo izražene arome. Unutrašnja šupljina je mala. Plodovi odlično podnose manipulaciju i transport.

Marmolada se pokazala kao sorta pogodna za kontinentalna područja, jer dobro podnosi niske temperature. Također je pogodna za različite uvjete uzgoja, uz mogućnost dobivanja druge berbe ljeti. Sadnice tipa A+ i „Waiting bed“ daju u proizvodnji odlične rezultate van sezone (jesenska proizvodnja u plastenicima, uzgoj jagoda u supstratu). Vrlo je produktivna i s velikim, ujednačenim plodovima. Najveća mana su joj ponekad deformirani plodovi i osjetljivost na antraknoze te sklonost napadu pepelnice i sive plijesni. Sve manje se uzgaja zbog slabije kvalitete plodova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.