Marmolada, poznata sorta jagode

388
Spread the love

Sorta je selekcionirana u Ferari (CIV) 1984., a u proizvodnji je od 1989. Nastala je križanjem sorata Gorella × Sel. n15. Uzgaja se u srednjoj Europi. Nekoć je bila vodeća sorta u Hrvatskoj, ali danas se sve manje uzgaja.

Kompaktna, srednje bujna i uspravna rasta. Sorta visoke rodnosti, otporna na niske temperature, slabo osjetljiva na Oidium, a kruna cvijeta je nešto osjetljivija na Botrytis.

Listovi su tamnozeleni i nikad klorotični. Eliptično-zaobljenog su oblika, nazubljeni, srednje veliki te s kratkom peteljkom.

Vrijeme cvatnje je srednje kasno. Cvijet je uzdignut iznad lišća, velik, bogat polenom. Cvatnja je obilna i dugotrajna s uzdignutim cvjetovima. Rodnost je visoka.

Vrijeme dozrijevanja je 3 dana nakon Elsante (u kontinentalnom području od 23. do 27. svibnja)

Srednje velik, pravilno koničan, crvene do ciglastocrvene boje, sjajan, s ponekad blago nepravilnim prvim plodovima. Vrh ploda je šiljast, a u sredini malo spljošten. Čaška je srednje veličine i ne odvaja se lako od ploda. Meso ploda je narančasto crvene do crvene boje, osrednje čvrsto, srednje slatkoće i kiselina, slabo izražene arome. Unutrašnja šupljina je mala. Plodovi odlično podnose manipulaciju i transport.

Marmolada se pokazala kao sorta pogodna za kontinentalna područja, jer dobro podnosi niske temperature. Također je pogodna za različite uvjete uzgoja, uz mogućnost dobivanja druge berbe ljeti. Sadnice tipa A+ i „Waiting bed“ daju u proizvodnji odlične rezultate van sezone (jesenska proizvodnja u plastenicima, uzgoj jagoda u supstratu). Vrlo je produktivna i s velikim, ujednačenim plodovima. Najveća mana su joj ponekad deformirani plodovi i osjetljivost na antraknoze te sklonost napadu pepelnice i sive plijesni. Sve manje se uzgaja zbog slabije kvalitete plodova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.