Ljetne sorte jabuka

74

Neke od poznatijih ljetnih sorata jabuka su Close, Yellow transparent, Stark Earlies, Vista bella, Discovery, Mentet, JerseYmac, Summerred, James Grieve, Akane, no osim navedenih postoje još mnoge sorte koje po vremenu sazrijevanja dolaze u ovom periodu godine.

CLOSE

Sorta porijeklom iz SAD-a. Triploidna je sorta pa se treba uzgajati s oprašivačima. Dobri oprašivači su Stark Earliest, James Grieve, Idared, Golden Delicious. Karakterizira ju rana cvatnja pa u krajevima gdje se učestalije javljaju kasni proljetni mrazovi može doći do smrzavanja cvjetova i zametnutih plodova. Srednje je osjetljiva na uzročnika pepelnice i krastavosti. Rano ulazi u rod i osrednje rađa. Plodovi sazrijevaju u drugoj polovici lipnja (između 20. i 30.06.) i predstavljaju najraniju crveno obojenu sortu. Stablo ove sorte je bujno. Plod je srednje krupan, težine od 130 do 180 g, zelenožute do crvenkaste boje i izduženo okruglastog oblika. Meso ploda je čvrsto, sočno, kiselkasto i aromatično. Može se čuvati oko 2 tjedna.

YELLOW TRANSPARENT (BJELIČNIK)

Diploidna sorta sazrijeva krajem lipnja i u prvoj dekadi srpnja, od 25. do 10.07. Također spada u sorte rane cvatnje koja vrlo dobro rađa. Oprašuje se drugim rano cvjetnim sortama. Stablo je srednje bujno. Dosta je osjetljiva na pepelnicu. Plod je srednje krupnoće, težine od 110 do 160 g i okruglastog oblika. Pokožica je blijedo žuta do slamnato žuta, a po površini su gusto raspoređene svijetlozelene točkice. Meso ploda je srednje sočno, ugodnog kiselkastog i osvježavajućeg okusa. Može se čuvati 8 do 10 dana.

STARK EARLIEST

Ubraja se među najranije ljetne sorte, dozrijeva između 1. i 15. srpnja. Porijeklom je iz SAD-a. U proizvodnji je od 1944. godine. Rasprostranjena je sorta u SAD-u, Italiji, Švicarskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Diploidna je sorta koja rano cvate. Dobri oprašivači su Jonathan, J. Grieve, Golden Delicious i Idared. Osjetljiva je na pepelnicu. Cijepljena na divlju jabuku daje sitne plodove. Stablo je umjereno bujno i snažno, rano ulazi u rod te rađa obilno i redovito. Plod je srednje krupan, od 150 do 180 g težine, okruglast, nešto širi nego duži. Pokožica je glatka, sjajna i blijedozelene, a sa sunčane strane ružičasto crvenkaste boje najčešće u obliku pruga. Meso je bijelo sa žućkastom nijansom, srednje čvrsto, blago kiselkasto, sočno i ukusno. Kvaliteta ploda je vrlo dobra. Može se čuvati do 2 tjedna.

VISTA BELLA

Također američka sorta koja se osim u Americi, uzgaja i u Kanadi, Italiji, Nizozemskoj, Francuskoj i Japanu. Rasprostranjena je i u Bugarskoj. Ova sorta sazrijeva od 10. do 15. srpnja. Jako bujnog je rasta s prilično okomitim granama. Da bi joj smanjili bujnost potrebno ju je uzgajati na slabo bujnim podlogama kao što su M 9 ili M 27. Srednje rano cvjeta, a dobri oprašivači su joj Stark Earliest, J. Grieve, Golden Delicious i Idared. Osjetljiva je na krastavost i pepelnicu. Rađa srednje krupnim okruglastim plodovima sa širokim tupim rebrima. Pokožica je glatka, poprilično debela. Osnovna boja pokožice je zelenkasto žućkasta koja je preko polovine površine ploda prekrivena tamnim crvenilom koje daje blago ljubičasti ton. Meso ploda je blijedožute boje, srednje čvrsto, kiselkasto i aromatično. Po kvaliteti plodova spada u natprosječne ljetne sorte. Zbog velike bujnosti stabla kasnije stupa u rod spram ostalih ljetnih sorata, a u punoj rodnosti obilno i redovito rađa. Može se čuvati do 2 tjedna.

DISCOVERY

Rana do srednje rana sorta koja sazrijeva od 10. do 20. srpnja. Karakterizira ju dobra i kasna rodnost. Stablo je umjerene bujnosti. Grane su dosta otklonjene pa je ponekad dobro utjecati na razgranjivanje. Daje sitne do srednje krupne plodove težine oko 100 g. Pokožica ploda je vrlo uočljive, živahne crvene boje, dok dio ploda koji je ostao u sjeni je slabije obojen crvenilom. Meso je osrednje sočno, slatkasto kiselkastog okusa. Može se čuvati do 2 tjedna.

MANTET

Sorta porijeklom iz Kanade. Spontani je sjemenjak sorte Tetofsky. Sazrijeva u drugoj polovici srpnja, od 15. do 30. Cvate srednje rano i diploidna je sorta. Stablo joj je bujno pa dobre rezultate daje na slabo bujnoj podlozi M 9. Dobri oprašivači su joj Stark Earliest, J. Grieve i Idared. Mana joj je ta da je sklona alternativnoj rodnosti koja se može ublažiti oštrom rezidbom i prorjeđivanjem mladih plodova. Osjetljiva je na pepelnicu, a relativno otporna na krastavost. Rodnost joj je vrlo dobra i srednje rana. Daje srednje krupne do krupne plodove od 130 do 180 g težine. Okruglasto koničnog su oblika i blago rebrasti. Pokožica je žutozelena i prekrivena jarko crvenim prugama. Meso je čvrsto, vinsko kiselkastog okusa, vrlo sočno, aromatično i odlične kvalitete. Može se čuvati do tjedan dana.

JERSEYMAC

Američka sorta „McIntosh“ tipa nastala križanjem sorata New Jersey 24 × Julyred 1971. godine. Stablo je bujno i razgranato. Rodnost je vrlo dobra. Osjetljiva je na krastavost. Sazrijeva od 1. do 10. kolovoza. Cvate srednje rano. Dobri oprašivači su Tydeman’s, Prima, Discovery i Abas. Rađa srednje krupnim plodovima koji imaju spljošteno koničan oblik. Pokožica ploda je osnovne zelene koje, a sekundarna boja je crvena, ali ne tako tamna kao u sorte Vista Bella. Meso je zelenkasto, slatko kiselo i sočno. Karakteristično za ovu sortu je što neujednačeno dozrijeva. Može se čuvati do mjesec dana.

SUMMERRED

Porijeklom kanadska sorta nastala 1964. križanjem sorata McIntosh × Golden Delicious. Ova sorta sazrijeva od 1. do 10. kolovoza. Stablo je srednje bujno. Srednje je osjetljiva na krastavost, a srednje otporna na pepelnicu. Cvate srednje rano i obilno rađa. Dobri oprašivači su Delicious, Golden delicious, Fuji i Idared. Plod je srednje krupan, težine 120 do 140 g i izduženo koničnog oblika. Pokožica je atraktivne crveno grimizne boje po cijelom plodu, ima svijetlosmeđe lenticele, glatka je i može biti debela. Meso ploda je bijele boje, hrskavo, sočno, slatko kiselkastog okusa. Karakteristično za ovu sortu jest da joj plodovi dolaze u grozdovima. Može se čuvati od mjesec dana do dva mjeseca.

JAMES GRIEVE

Diploidna sorta porijeklom iz Škotske. Pretpostavlja se da je dobivena od sjemenjaka sorata Cox’s Orange ili Potts Seedling. Razmnožena je 1980. kao visoko produktivna sorta. Sazrijeva od 15. do 25. kolovoza. Stablo je umjerene bujnosti. Cvate rano do srednje rano. Dobar oprašivač je sorta Jonathan. Obilno i rano rađa. Plodovi su srednje krupni do krupni težine od 140 do 210 g. Osjetljivi su na otiske, transport i gorku pjegavost. Pokožica je slamnato žute boje, a sekundarna boja je svijetlocrvena. Plod je okruglastog oblika te slabo rebrast oko čašičnog udubljenja. Izvrsne je kvalitete i predstavlja najbolju sortu koja sazrijeva u kolovozu. Može se čuvati od mjesec dana do dva mjeseca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.